Szerző: Vörös Péter

2003. május 5. 08:18

Felvásárlási pletykák miatt jelentősen emelkedett a Sun részvényárfolyama

Pénteken ködös akvizíciós híresztelések hatására erősen emelkedett a Sun Microsystems részvényárfolyama. Mértékadó vélemények szerint azonban teljesen valószínűtlen az, hogy a vállalat felvásárlás célpontjában állna. A cég közölte, hogy nem kommentálja a piaci spekulációkat.

Pénteken ködös akvizíciós híresztelések hatására erősen emelkedett a Sun Microsystems részvényárfolyama. Mértékadó vélemények szerint azonban teljesen valószínűtlen az, hogy a vállalat felvásárlás célpontjában állna. A cég közölte, hogy nem kommentálja a piaci spekulációkat.

A Sun részvényárfolyama pénteken 41 centtel (12,31 százalékkal) 3,75 dollárra emelkedett és messze a legaktívabb Nasdaq-papír volt. Összesen több mint 130 millió részvény cserélt gazdát, ez közel háromszorosa a 46,2 milliós napi átlagforgalomnak.

Todd Salamone, a Schaeffer's Investment Research kutatási igazgatója szerint az átlagosnál erősebb volt az aktivitás a Sun vételi opcióival kapcsolatban. A szakértők szerint a vételi opciók növekvő volumene arra utal, hogy felvásárlás várható.

Robert Cihra, a Fulcrum Global Partners elemzője szerint ez esetben nem valószínű, hogy be fog következni az akvizíció. A hardvercégekre specializálódott szakember úgy véli, hogy nincs ráció abban, hogy a vetélytársak (az IBM, a Hewlett-Packard vagy a Dell) felvásárolják a Sunt. Egy magát megnevezni nem akaró elemző szerint a híresztelések puszta spekulációk.

A Dell eddig határozottan kerülte a cégfelvásárlásokat. A Hewlett-Packard most ünnepli a Compaq-akvizíció egy éves évfordulóját. Az IBM főként a hardveren kívüli területeken erősített az utóbbi időben, a két fő felvásárolt cég a Rational Software és a PricewaterhouseCoopers tanácsadó részlege volt. Mindhárom részvényárfolyam emelkedett pénteken, ami arra utal, hogy a piac nem várja azt, hogy e cégek bármelyike fel kívánná vásárolni a Sunt.

A Sun valószínűleg azért állhat egy esetleges akvizíció célpontjában, mert az utóbb években a többi technológiai vállalatnál gyengébben szerepelt, mivel a vállalati ügyfelek jelentősen csökkentették a Sun-szerverek vásárlását. A vállalat részvényárfolyama jelenleg közel 95 százalékkal áll a 2000 nyarán elért csúcs alatt. A szakértők erősen megkérdőjelezik azt, hogy a Sun hosszú távon túlélő lesz a szerverpiacon, ez pedig azt jelenti, hogy a cég felvásárlásában valószínűleg nincs sok ráció.

"Senki nem fog kiadni több mint 10 milliárd dollárt egy olyan cégért, amely magától is ki fog múlni" -- mondta Michael Cohen, a PacificAmerican Securities kutatási igazgatója. A cég jelenlegi piaci értéke körülbelül 12 milliárd dollár. Cohen szerint ennél nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Sun próbál meg felvásárolni egy vállalatot, amely segítené versenyhelyzetének javítását. A vállalat gondjai ellenére a Sun mérlege erős, készpénzállománya 5,5 milliárd dollár és hosszú távú adóssága mindössze 1,5 milliárd dollár.

A Sun áprilisban enyhe nyereséget jelentett a harmadik pénzügyi negyedévben, ugyanakkor a forgalom a vártnál alacsonyabb volt. A júniusban záruló negyedévben az elemzők azt várják, hogy a Sun részvényenként 2 centes nyereséget ér el, szemben az egy évvel korábbi részvényenként 1 centes profittal. A várakozások szerint a vállalat negyedéves forgalma 3,1 milliárd dollár lesz, ez 10 százalékos visszaesés az egy évvel ezelőtti eredményhez képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról