:

Szerző: Vörös Péter

2003. május 2. 15:06

Emelkedik a 17 hüvelykes kijelzők aránya a tajvani LCD-gyártók eladásain belül

[NE Asia Online] 2003 első negyedévében a teljes tajvani monitorforgalom volumene meghaladta a 16 millió darabot, míg az eladások értéke több mint 2,9 milliárd dollárt tett ki, közölte a tajvani Market Intelligence Center (MIC) piackutató vállalat.

[NE Asia Online] 2003 első negyedévében a teljes tajvani monitorforgalom volumene meghaladta a 16 millió darabot, míg az eladások értéke több mint 2,9 milliárd dollárt tett ki, közölte a tajvani Market Intelligence Center (MIC) piackutató vállalat.

Az LCD-monitorok aránya 43,3 százalék volt az összes forgalmon belül, a CDT (color display tube, a hagyományos CRT technológiát használó) monitorok aránya 56,7 százalékot tett ki.

Az LCD-monitorok eladási volumene 13,9 százalékkal nőtt 2002 utolsó negyedévéhez képest és elérte a 7 millió darabot. A forgalom értéke 17,2 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban és meghaladta az 1,9 milliárd dollárt, emögött egyrészt a volumen növekedése, másrészt a 17 hüvelykes átmérőjű monitorok eladásainak emelkedése állt. Az első negyedévben a 17 hüvelykes, illetve annál nagyobb kijelzők tették ki az összes LCD-monitorforgalom volumenének több mint 40 százalékát.

Az LCD- és a CDT-monitorok közötti árkülönbség csökkenése a CDT-monitorok lecserélésének gyorsulásához vezet. Az árak csökkenése miatt erősödött a kereslet az LCD-monitorok iránt a tavalyi év utolsó negyedéve óta.

Ugyanakkor a 15 hüvelykes panelek időnként előforduló hiánya kihatott egyes gyártók 15 hüvelykes monitorjainak eladásaira az első negyedévben. A 17 hüvelykes panelek folyamatos ellátásának köszönhetően jelentősen nőtt a 17 hüvelykes monitorok piaci részesedése.

Az LCD-monitorok csökkenő árainak eredményeként a CDT-monitorok eladási volumene 22,1 százalékkal 9,2 millió darabra csökkent 2002 utolsó negyedévéhez képest. A CDT-monitorok forgalmának értéke 20,4 százalékkal 958 millió dollárra csökkent ugyanebben az időszakban.

A szakértők szerint továbbra is folytatódik a CDT-monitorok lecserélésre LCD-monitorokra, így a tajvani LCD-eladások volumene emelkedni fog a CDT-forgalom rovására. Ami a termékösszetételt illeti, a 17 hüvelykes LCD-monitorok várhatóan akkor veszik át a főszerepet, amikor az ötödik generációs gyárakban olajozottan beindul a termelés.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.