Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 29. 10:00

Az Apple elindította iTunes Music Store nevű internetes zeneszolgáltatását

A várakozásoknak megfelelően az Apple tegnap egy San Franciscóban rendezett sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elindítja iTunes Music Store nevű internetes zeneszolgáltatását. A vállalat ezen felül bemutatta az iPod hordozható audiolejátszó ultravékony változatát is.

A várakozásoknak megfelelően az Apple tegnap egy San Franciscóban rendezett sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elindítja iTunes Music Store nevű internetes zeneszolgáltatását. A vállalat ezen felül bemutatta az iPod hordozható audiolejátszó ultravékony változatát is.

Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az iTunes Music Store teljesen új korszakot nyit a digitális zeneterjesztésben, szerinte ugyanis a versenytárs szolgáltatások vagy illegálisak, vagy pedig nehézkesen használhatók és nem vonzók a fogyasztók számára. "Mérföldkőnek számító megállapodásokat kötöttünk az összes nagy zenekiadóval" -- mondta Jobs. "Nincs olyan legális alternatíva, amire megérné pénzt áldozni."

Az Apple iTunes Music Store jelenleg mintegy 200 ezer zeneszámot kínál letöltésre. A vállalat 20 előadóval exkluzív megállapodást kötött, ami azt jelenti, hogy ezen előadók dalai semelyik másik internetes zeneszolgáltatásban (MusicNet, PressPlay, Rhapsody) nem szerepelnek. Többek között ilyen előadó Bob Dylan, a No Doubt és a U2 is.

A szolgáltatás keretein belül letöltött dalok darabja 99 centet kóstál. A zeneszámokat természetesen át lehet tölteni az iPod hordozható audiolejátszókba, ki lehet írni CD-re (akár több CD-re is), illetve összesen akár három számítógépen is meg lehet hallgatni. Az iTunes Music Store lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy belehallgassanak a dalokba, a 30 másodperces kedvcsináló ráadásul teljesen ingyenes.

A szolgáltatást egyelőre csak Apple Mac számítógépekről lehet igénybevenni, de Jobs elmondása szerint már zajlik a Windows operációs rendszert támogató változat fejlesztése, ami az év végére el is készülhet. Az iTunes Music Store-t a iTunes 4 szoftver segítségével lehet igénybevenni. Az iTunes támogatni fogja az Apple Rendezvous szoftver is, aminek segítségével a felhasználók megoszthatják zenefájljaikat a hálózatokon.

Az Apple tegnap új iPod lejátszókat is bemutatott, amelyek rendkívül vékonyak. A 10, 15 és 30 Gbyte kapacitású merevlemezzel szerelt audiolejátszókért rendre 299, 399 és 499 dollárt kér a cég. A készülékekhez dokkolóállomás is tartozik, amelynek segítségével a korábbinál egyszerűbben csatlakoztathatók az asztali gépekhez. Az új iPod ezen felül audiokimenettel is bővül, így könnyen összeköthető az otthoni hi-fi készülékekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról