Szerző: roberto

2003. április 24. 22:21

Az ATI hamarosan meghajtóprogramokat fog kiadni az XFree86 4.3-as változatához

Lapértesülések

Lapértesülések szerint az ATI hamarosan linuxos meghajtókat fog kiadni az XFree86 grafikus rendszer 4.3-as változatához. Bár az év elején megjelent XFree86 4.3 támogatja a legtöbb ATI videokártyát, köztük a Radeon 9700-ast is, a mindenki számára szabadon elérhető meghajtók nem biztosítanak 3D gyorsítási funkciókat.

A kanadai cégtől származó információk szerint nem is várható, hogy a legújabb ATI kártyákhoz 3D gyorsítással is szolgáló nyílt forráskódú meghajtók fognak készülni, a vállalat ugyanis versenytársaitól tartva nem hajlandó közzétenni az ilyen driverek megírásához szükséges specifikációkat.

A cég azonban a jelek szerint minimális támogatást mégis biztosítani fog a Linux-felhasználók számára, és egy hónapon belül kiadja az XFree86 4.3-hoz készült saját, szigorúbb licencfeltételekkel használható meghajtóit, amelyek RPM formátumban lesznek elérhetőek, és amelyek állítólag már működőképesek is, de a kiadással meg akarták várni a legújabb Red Hat Linuxot. A kérdés már csak az, hogy mindez elegendő-e ahhoz, hogy linuxosok ATI chipes kártyákat vásároljanak.

a címlapról