:

Szerző: Barna József

2003. április 24. 18:17

Brüsszel is importvámmal sújtja a Hynix termékeit

[Dow Jones] Az Európai Bizottság ma hivatalosan is bejelentette, hogy 33 százalékos ideiglenes importvámost szabott ki a dél-koreai Hynix Semiconductor memóriachipjeire. A testület szankciói négy hónapig maradhatnak érvényben, azok véglegesítését a tagállamok kormányainak kell jóváhagynia.

[Dow Jones] Az Európai Bizottság ma hivatalosan is bejelentette, hogy 33 százalékos ideiglenes importvámost szabott ki a dél-koreai Hynix Semiconductor memóriachipjeire. A testület szankciói négy hónapig maradhatnak érvényben, azok véglegesítését a tagállamok kormányainak kell jóváhagynia.

Amint arról hírt adtunk, az Európai Bizottság július végén kezdeményezett hivatalosan vizsgálatot a dél-koreai memóriagyártó cégek ellen. A világ első, illetőleg akkor még harmadik legnagyobb memóriagyártó cégének számító Samsung és Hynix piaci magatartását a német Infineon Technologies találta kifogásolhatónak, és fordult ezért az uniós hatósághoz. Az Infineon panaszában az szerepel, hogy a két dél-koreai gyártó versenyellenes módon jutott jelentős állami támogatáshoz, ami lehetővé tette számukra, hogy a versenytársak árainál és a gyártási költségeknél olcsóbban fogalmazzák DRAM-chipjeiket kontinensünkön.

Korábban Michael Schuette, az Infineon jogi képviselője elmondta, hogy a cég hatalmas árbevétel-kiesést volt kénytelen elszenvedni a -- véleménye szerint -- államilag támogatott, olcsó koreai termékek dömpingje miatt. Schuette úgy véli, hogy az állami hitelezői bankok irracionális beavatkozása nélkül a milliárdos adósságállományt felhalmozó Hynix Semiconductor már tavaly csődbe ment volna. A mesterségesen életben tartott cég azonban tovább működik, és ennek köszönhetően túlkínálat alakult ki a piacon.

Az EB a vizsgálat során jogosnak ítélte az Infineon panaszát, és megállapította, hogy a dél-koreai kormány és az állami tulajdonban lévő hitelező bankok Hynixnak nyújtott támogatása révén veszteség érte az európai félvezetőipart. A határozat szerint a támogatások illegális állami segélynek minősíthetők, amelyek lehetővé tették a vállalat számára, hogy a gyártási költségeknél olcsóbban forgalmazza memóriachipjeit. A szintén dél-koreai Samsung termékeire ugyanakkor Brüsszel nem szabott ki importvámot.

A döntés azt jelenti, hogy a vállalat -- miután az amerikai kereskedelmi minisztérium által kiszabott 57,37 százalékos importvám következtében elvesztette az egyesült államokbeli piacot -- kiszorul az európai piacról is. A Hynix az amerikai döntést követően igyekezett bagatellizálni a szankciók hatásait, és közölte, hogy a vámok megfizetését elkerülendő a Koreában gyártott chipeket ügyfelei ázsiai kirendeltségeihez szállítja. Később azonban a dél-koreai kormány a kérdés tárgyalásos rendezését javasolta. Szöul egyelőre nem reagált az EB-határozatra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.