:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 24. 09:53

Jelentősen csökkent a tenyérgépek piaca

A tenyérgépek eladásai jelentősen csökkentek az első negyedévben, miután a vállalatok és a fogyasztók is kevésbé érdeklődtek a készülékek iránt annak ellenére, hogy az új modellek egyre több szolgáltatást nyújtanak egyre alacsonyabb áron.

A tenyérgépek eladásai jelentősen csökkentek az első negyedévben, miután a vállalatok és a fogyasztók is kevésbé érdeklődtek a készülékek iránt annak ellenére, hogy az új modellek egyre több szolgáltatást nyújtanak egyre alacsonyabb áron.

Az IDC adatai szerint az első negyedévben világszerte 2,45 millió kéziszámítógép talált gazdára, ami 21 százalékkal alacsonyabb, mint 2002 első negyedévében. A csökkenés elsősorban a kedvezőtlen gazdasági körülményeknek tudható be, illetve annak, hogy a vállalatok még mindig nem tartják feltétlen szükségesnek a tenyérgépek használatát.

"Ha a gazdaság lassul, a vállalatok fontossági sorrendet állítanak fel és a kézigépek egyelőre nincsenek ezen a listán" -- mondta Alex Slawsby, az IDC elemzője. "Egyelőre a készülékek nem feltétlen szükségesek a napi üzletmenet bonyolításához. Az eladások újra fel fognak lendülni, azonban még mindig nincs meg az a kulcsfontosságú alkalmazás, ami nélkülözhetetlenné tenné ezeket a gépeket."

Az első negyedévben a Palm megtartotta piacvezető pozícióját, a vállalat 36 százalékos részesedést szerzett. A második helyre a HP (18%) lépett előre, megelőzve a Sonyt (16%). A negyedik helyre a piacon viszonylag új szereplőnek számító Dell (6,5%) került, az amerikai céget a Toshiba (3,6%) és a Handspring (2,9%) követte.

A HP és a Toshiba elsősorban közepes árkategóriás, 199-299 dollár közötti áron megvásárolható készülékeinek köszönheti előretörését. A Palm azonban jórészt a tavaly ősszel bemutatott, 99 dolláros Zire modell népszerűsége miatt tudott az élen maradni: a vállalat a bejelentés óta összesen 850 ezer ilyen gépet adott el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.