Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. április 23. 15:21

Szoftveres spamszűrés, IT biztonságtechnika a filter:maxtól

Filter:max néven megkezdte működését az első hazai erőforrásbiztonsági cég. A vállalkozás az informatikai, humán és a know-how erőforrások védelemre szakosodott, és elsősorban oktatással, tanácsadással és szoftverek forgalmazásával foglalkozik.

[HWSW] Filter:max néven megkezdte működését az első hazai erőforrásbiztonsági cég. A vállalkozás az informatikai, humán és a know-how erőforrások védelemre szakosodott, és elsősorban oktatással, tanácsadással és szoftverek forgalmazásával foglalkozik.

A filter:max szoftverkínálatában olyan termékek szerepelnek, melyek egyéni felhasználók, valamint kis- és nagyvállalatok hálózatain biztosítják a spam- és vírusszűrést, illetve a munkahelyi internethasználatot teszik szabályozhatóvá. A Microsoft Outlook termékeit használó egyéni felhasználók már 10 000 forint alatti áron hozzájuthatnak a levelezőprogramba integrálódó spamszűrő szoftverhez, míg a vállalati hálózatok számára a felhasználók számának emelkedésével fordított arányban csökkenő (100 dollár -- kb. 22 000 Ft -- alatti) áron kínál a webes- és az e-mailforgalmat egyaránt szűrni képes csomagot a filter:max. Az induló vállalkozás május 31-ig 10 százalékos árengedménnyel kínálja az iHateSpam, illetve a Surfcontrol szoftvercsalád tagjait.

A webes- és az e-mailforgalmat egyaránt szűrni képes szoftverekre szánt összeg a cég stratégiai igazgatója, Nemes Dániel szerint már néhány hét alatt megtérülhet. Mint a mai sajtótájékoztatón Nemes kifejtette: a kiszűrt kéretlen levelek, vírusok, illetve a munkahelyi böngészés szabályozása nem csak a hálózat erőforrásait, de a munkaidő kihasználását is gazdaságosabbá teheti, melyek révén a vállalkozások számára hamar megtérülhet a szoftveres védelem vásárlására fordított összeg.

Az adatvédelmi és személyiségi jogi kérdéseket is felvető szoftverhasználattal kapcsolatban a filter:max az Országgyűlés Adatvédelmi Biztosának a véleményét is kikérte. Bár az ombudsmani vélemény még nem érkezett meg, ám a cég honlapján közli dr. Galántai Zoltán technikatörténész, a hazai Nagy Testvér-díjat évről évre kiosztó Technika az Emberért Alapítvány alapítójának állásfoglalását.

A cég vezetői emlékeztettek, hogy az információtechnológiai iparágon belül az erőforrásbiztonság az elmúlt évek statisztikái alapján a leginkább prosperáló üzletág. Az IDC egyik felmérése szerint 2002-ben világszerte 445 millió dollárt (kb. 100 milliárd forintot) fordítottak a cégek erőforrásbiztonsági kiadásokra, ám 2005-ben ez az összeg meghaladhatja az ezer milliárd dollárt is.

a címlapról