Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 22. 17:56

Katasztrófatűrési megoldások a HP-tól

[Noguchi] A HP több olyan új fejlesztésről számolt be a StorageWorks hálózati adattárolási megoldáscsaládjával kapcsolatban, amely katasztrófatűrést, háttértár-konszolidációs lehetőségeket és üzletmenet-folytonosságot kínál az ügyfelek számára. Az új megoldások segítségével a vállalatok egyszerűsíthetik adattárolási infrastruktúrájukat, mérsékelhetik üzemkieséseik gyakoriságát és üzemzavar esetén gyorsan helyreállíthatják működésüket.

[Noguchi] A HP több olyan új fejlesztésről számolt be a StorageWorks hálózati adattárolási megoldáscsaládjával kapcsolatban, amely katasztrófatűrést, háttértár-konszolidációs lehetőségeket és üzletmenet-folytonosságot kínál az ügyfelek számára. Az új megoldások segítségével a vállalatok egyszerűsíthetik adattárolási infrastruktúrájukat, mérsékelhetik üzemkieséseik gyakoriságát és üzemzavar esetén gyorsan helyreállíthatják működésüket.

A HP OpenView CASA (Continuous Access Storage Allocator) ötödik generációs változata a korábbinál több operációs rendszerhez nyújt skálázható támogatást, és teljesítménye, illetve rendelkezésre állása is felülmúlja az előző generációra jellemző szintet. A gyorsabb processzorok és belső busz-architektúra alkalmazásának, valamint a kibővített portcsatlakozási lehetőségnek köszönhetően a HP 36 százalékkal csökkenteni tudta a CASA egy portra jutó árát.

A virtualizációs technika segítségével a CASA közös erőforráskészletbe vonja össze a vállalat összes adattárolási eszközét, amelyből aztán -- még vegyes szállítói környezet esetén is -- költséghatékony módon képes kielégíteni a helyi és távolsági adatreplikációs, valamint "point-in-time" kép- és adatmigrációs igényeket. Az új fejlesztések 1 GB/másodperc szintre növelik a CASA teljesítményét, és 16-ról 24-re bővítik a portok számát, ami kiterjedtebb hálózati adattárolási környezetek támogatását teszi lehetővé.

Ha a vállalat integrálja a CASA plug-in szoftverein keresztül az OpenView SAM alkalmazást, egyetlen konzolról, központosítva menedzselheti teljes virtualizált adattárolási környezetét. A HP OpenView SAM a manuális folyamatok automatizálásával, az informatikusok produktivitásának fokozásával, az emberi hiba okozta üzemkiesések kiküszöbölésével és a kihasználatlan háttértár-kapacitás hatékony újraelosztásával javítja az informatikai beruházások megtérülését.

A CASA felhasználói az OpenView SAM következő négy moduljával hajthatnak végre integrációt:

  • az eszközkezelést támogató HP OpenView Storage Node Manager
  • a kapacitás-menedzselést szolgáló HP OpenView Storage Builder
  • a hozzáférést és LUN-kiosztást szabályzó HP OpenView Storage Allocatorral, valamint a forgalommérést és számlázást végző HP OpenView Storage Accountant modullal.

A HP OpenView CASA modelljének műszaki tartalma: kétnode-os fürtre töltött SANOS 5.5, osztott háttértártömb a mapping támogatására, host bus adapterek az osztott adattároláshoz szükséges két port biztosításához, 22 Fibre Channel port és két Ethernet kártya.

A CASA a HP StorageWorks, az EMC, a Hitachi és a Dell tömböket támogatja. Az operációs környezetek közül a HP-UX, a Microsoft Windows NT és Windows 2000, a Sun Solaris, a Linux, az IBM AIX és a Novell NetWare rendszerekkel kompatibilis.

A HP StorageWorks Enterprise Virtual Array (EVA) család új tagja, a HP StorageWorks eva3000 a középkategóriára is kiterjeszti a HP virtuális tömbjeinek nagyvállalati szintű funkcionalitását.

A HP bevált háttértár-virtualizációs technológiáját hasznosító StorageWorks eva3000 nagyvállalati szintű adatelérést, megbízhatóságot, kihasználtságot és egyszerű menedzselhetőséget biztosít a kis- és középvállalkozások számára. Az eva3000 helytakarékos vSnap és azonnal aktiválható Snapclones megoldásai a hagyományos tömböknél jóval nagyobb eszközkihasználtságot tesznek elérhetővé az adattárolásban.

A 162 000 IOPS sebességű rendszer teljesítménye mintegy duplája a versenytárs megoldásokénak. Egyszerűsített és hathatós virtuális menedzselési képességei az adatmenedzseléshez szükséges idő visszaszorításával további költségeket takarítanak meg. A rendszer 56 lemezig (8,2 TB kapacitásig) méretezhető.

Az új nagyvállalati szintű termékek közé tartozó HP StorageWorks Continuous Access EVA (CA EVA) a StorageWorks eva5000 tömbbel és a vállalati adatközponttal kapcsolatos katasztrófa-elhárítást támogatja. A StorageWorks eva3000 bevezetésével egyidejűleg a HP StorageWorks eva5000-re változtatta korábbi, moduláris EVA megoldásának nevét. Az eva5000 mostantól CA EVA távoli másolatreplikációs jellemzőket is biztosít a folyamatos működést és nagyfokú rendelkezésre állást igénylő megoldásokhoz.

A HP StorageWorks CA EVA épületcsoportok, nagyvárosok és földrészek között is képes távtükrözést végezni, így perceken belüli katasztrófa-elhárítást tesz lehetővé. Ez a legutolsó I/O műveletre is kiterjedő szinkron adatintegritásnak és a gyors, következetes alkalmazás-helyreállítási képességnek köszönhető. A helyi adatreplikációhoz a CA EVA a HP StorageWorks Business Copy (BC) forrás- és céltömbökre egyaránt alkalmazható snap-menedzselési és snapclone jellemzőit használja.

A HP StorageWorks Business Copy EVA és a Business Copy Upgrade User Interface helyi replikációs alkalmazások a HP StorageWorks EVA, Modular Array (MA) és Enterprise Modular Array (EMA) család tagjait támogatják. Az általuk biztosított snapshot-készítési és klónozási képesség, illetve továbbfejlesztett felhasználói felület megkönnyíti a háttértár-adminisztrátor munkáját. A kritikus adatközpont-műveleteket -- pl. a folyamatos biztonsági mentést, a nagy értékű adatbázisok gyakori snapshot-készítési folyamatait és az adatbányászatot -- támogató szoftver javítja az üzletmenet folytonosságát, a menedzselhetőséget és az adatok rendelkezésre állását, továbbá jelentős költségmegtakarítást kínál a produktivitás fokozása révén.

További költségelőny, hogy a licencdíj a telepített nyers összkapacitás helyett a ténylegesen felhasznált replikációs kapacitásra épül. Ezt pedig annak köszönhető, hogy a replikáció nem a tömb teljes nyers kapacitása, hanem a másolandó kötetek kapacitása alapján történik.

A HP OpenView Storage Provisioner már a StorageWorks eva3000 tömböt is támogatja. Az automatikus erőforrás-elosztás minimumra szorítja a manuális kezelésre jellemző ismétlődő, időrabló és költséges lépések számát, így lehetővé teszi, hogy a háttértár-adminisztrátorok magasabb szintű feladatokra koncentráljanak. Az erőforrás-elosztás automatizálása védi a tárolási környezetet az emberi hibákkal és a kapcsolódó üzemkiesésekkel szemben. A rendelkezésre álló tárolókapacitás percrekész és pontos megjelenítésével további költségek takaríthatók meg, ami az értékes adattárolási erőforrások túlméretezésének és túlkészletezésének kockázatát is csökkenti.

Ezen túlmenően a vállalat HP StorageWorks Ultrium 460 szalagos meghajtók bevezetésével növeli középkategóriás HP StorageWorks msl6000 és nagyvállalati esl9000 szalagkönyvtárainak kapacitását és teljesítményét. A HP tömb-megoldásainak képességeit új szoftverek teszik még hatékonyabbá.

Az új megoldások jól illeszkednek a szabályozható, rugalmas és bővíthető adattárolási környezet megteremtését célzó HP ENSAextended stratégiába. A HP StorageWorks eva3000 és a HP StorageWorks msl6000 szalagkönyvtár segítségével például a középkategóriás ügyfelek olyan adaptív tárolóinfrastruktúrát hozhatnak létre, amely fokozza reagálókészségüket az üzleti és informatikai viszonyok változásaival szemben.

A HP StorageWorks msl6000 az első olyan középkategóriás szalagkönyvtár a piacon, amely nagy teljesítményű SCSI Ultra 3 és leállás nélkül csatlakoztatható HP StorageWorks Ultrium 460 meghajtókat egyaránt tartalmaz.

A HP StorageWorks msl6060 szalagkönyvtár 900 GB/óra felhasználható sávszélességgel támogatja a kritikus adattárolási környezetek megbízható biztonsági mentési és helyreállítási folyamatait. Egy teljes körűen konfigurált és skálázott, 42U magas rack-szekrényben elhelyezett HP StorageWorks msl6000 szalagkönyvtár 3,6 TB/óra felhasználható sávszélességet és 96 TB tömörített biztonsági mentési kapacitást kínál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról