Szerző: Barna József

2003. április 22. 09:48

Az ALi is rendelkezik Pentium 4-licenccel

A VIA Technologies és a Silicon Integrated Systems (SiS) után az ALi is megszerezte az Inteltől az új Pentium 4 processzorok támogatásához szükséges licenceket, adta hírül a tajvani DigiTimes . A lapkakészletek piacán az utóbbi években háttérbe szorult vállalat 800 MHz-es rendszerbuszt igénylő Pentium 4 processzorokat támogató terméke a harmadik negyedévben kerülhet piacra.

A VIA Technologies és a Silicon Integrated Systems (SiS) után az ALi is megszerezte az Inteltől az új Pentium 4 processzorok támogatásához szükséges licenceket, adta hírül a tajvani DigiTimes. A lapkakészletek piacán az utóbbi években háttérbe szorult vállalat 800 MHz-es rendszerbuszt igénylő Pentium 4 processzorokat támogató terméke a harmadik negyedévben kerülhet piacra.

Az ALi a tervek szerint még jelenlegi negyedévben elkészül M1683 lapkakészletének mintapéldányaival. Ez a modell az Intel, a VIA és a SiS hasonló termékeinél szerényebb képességekkel bír: csupán egycsatornás DDR400 memóriavezérlővel rendelkezik, miközben természetesen támogatja a 800 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorokat.

A vállalat idén nyáron, várhatóan június-júliusban indítja el önálló lapkakészlet-gyártó leányvállalatát, az ULi Electronicsot, így egyelőre nem tudni, hogy az új chip pontosan mikor és milyen márkanéven kerül majd piacra. Amint arról korábban beszámoltunk, az ALi a leányvállalat létrehozásától chipsetpiaci részesedésének jelentős növekedését várja.

2000 előtt a vállalat az asztali számítógépekbe szánt lapkakészletek piacán 10 százalékos részesedéssel bírt, azonban ezt követően az új termékek sorozatos késésének köszönhetően részesedése meredeken visszaesett. Ennek ellenére a noteszgépek piacán továbbra is igen jó eredményeket könyvelhetett el a cég. Becslések szerint az ALi tavalyi chipsetforgalmának 80 százalékát adták a notebookokban használatos lapkák eladásai. Részesedése e piacon összességében 10 százalék körül volt, míg south bridge chipjei a hordozható számítógépek 30 százalékában voltak megtalálhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról