Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 18. 11:22

Magyarországon egyedülálló szolgáltatás indul útjára: ICON Menedzselt Biztonsági Szolgáltatás

[Mmd] Az Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési

[Mmd] Az Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes Államtitkárság IKTA-3 pályázata nyomán létrejött biztonsági Távfelügyeleti Rendszert indított útjára az ICON Számítástechnikai Rt. A projektet kivitelező konzorcium tagja volt a Budapesti Műszaki Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszéke is.

A 2001. végén indult projekt eredménye egy hazánkban egyedülálló Biztonsági Távfelügyeleti Rendszer, melynek lényege egy nyílt forráskódú szoftver. A rendszer felépítése moduláris, az egyes komponensek külön számítógépekre helyezhetők, így a skálázhatóság teljes egészében megvalósulhat. A nyílt forrású platformon történő nyílt forrású fejlesztés előnye a költséghatékonyság, mivel nem szükséges továbbfejlesztéséhez, működtetéséhez drága szoftverelemeket vásárolni.

Speciális adatbányászati modul gazdagítja a távfelügyeleti rendszert, melynek segítségével a már begyűjtött és eltárolt adattömegekben olyan összefüggésekre, információ-kapcsolatokra lehet rábukkanni, amelyek hagyományos szűrők esetén nem, vagy csak évtizedek munkájával volnának bevihetők a szoftver tudástárába. Az adatbányászati modul által készített tudásbázist a szakértő IT rendszermérnök által átnézve, leellenőrizve saját, értelmezett tudásbázis készül, melyet aztán mesterséges intelligencia modul dolgoz fel és illeszt a rendszer működése közben azonnal és nagy hatékonysággal a bejövő adatáramra, kiszűrve ezzel a vaklármák és téves riasztások nagy százalékát.

Az ICON Rt. és a BME által kifejlesztett szolgáltatás további előnye, hogy azok az ügyfelek, akik igénybe veszik a szolgáltatást, mentesülnek az egyre nagyobb informatikusgárda fenntartásának költségeitől, hiszen a rendszerfelügyeletet rábízhatják egy külsős cégre, aki távolról, központosítva felügyeli a rendszert. A biztonsági rendszerfelügyelet célja az ellenőrzött informatikai rendszerek stabil és folyamatos működésének biztosítása, az esetleges -- külső és belső forrásokból származó -- működési zavarok felderítése és hatékony elhárítása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról