:

Szerző: Barna József

2003. április 16. 09:09

A vártnál jobb eredményekről számolt be az Intel

Craig Barrett
Craig Barrett
[CNET, WSJ] Az Intel tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatának nyeresége és negyedéves bruttó haszonrése a várakozásoknál kedvezőbben alakult.

A március 29-én véget ért első pénzügyi negyedévben az Intel 6,75 milliárd dolláros árbevételt ért el, amely megegyezik a tavalyi év bázisidőszakának forgalmával és 6 százalékkal alacsonyabb, mint a negyedik negyedéves árbevétel. A vállalat nyeresége 915 millió dollár, részvényenként 14 cent volt, szemben a tavalyi év megfelelő időszakának 936 millió dolláros, részvényenként 14 centes profitjával. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 12 centes részvényenkénti nyereséget jeleztek előre, 6,7 milliárd dolláros árbevétel mellett.

A bejelentés kapcsán Craig Barrett elnök-vezérigazgató a következőket nyilatkozta: "Negyedéves pénzügyi teljesítményünk szilárd volt. A processzorok a vártnál jobban teljesítettek, míg a flash üzletág a várakozásoknál gyengébben." Az Intel Architecture Business Group, a PC-kben használatos chipeket gyártó üzletág 5,76 milliárd dolláros forgalmat ért el, miközben a vezeték nélküli és telekommunikációs csoport 473 millió dolláros árbevétel mellett 94 millió dolláros veszteségről számolt be.

A negyedév során csalódást okozott a flash memóriák forgalma. Amint az ismert, az Intel idén januártól jelentősen, 20-40 százalékkal megemelte flash termékeinek árát, remélve, hogy a piac az újabb technológiával előállított, nagyobb kapacitású flash chipek felé mozdul el. A várakozások azonban túlzottan optimistának bizonyultak, ráadásul a vállalat riválisai, többek között az Advanced Micro Devices, a Fujitsu és a Sharp, nem követték a piacvezető lépését. Paul Otellini, az Intel elnöke nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ismét csökkentik az árakat.

A flash memóriák gyenge szereplése miatt március elején a vállalat azt prognosztizálta, hogy a bruttó haszonrés 50 százalék alatt alakul majd, végül azonban 52 százalékon állapodott meg. A mutató vártnál kisebb mértékű csökkenésének hátterében a processzorok kiemelkedő forgalma, valamint az új gyáregységek beüzemelésének vártnál alacsonyabb költségei álltak.

A jelenlegi, második pénzügyi negyedévben az Intel 6,4 és 7 milliárd dollár közötti árbevételre számít. A vállalat ugyanakkor hangsúlyozta, hogy számos bizonytalansági tényező befolyásolhatja az eredményeket.

Az Intel tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. A vállalat részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 0,17 százalékkal 17,13 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 18,06 dollárra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.