Szerző: Barna József

2003. április 11. 17:09

Brüsszel 33 százalékos importvámmal sújtja a Hynix termékeit

Az Európai Bizottság 33 százalékos importvámot szab ki a Hynix Semiconductor termékeire -- adta hírül ma a Dow Jones hírügynökség. A döntés tíz nappal azután született, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium hasonló szankciókkal sújtotta a dél-korai vállalatot.

Az Európai Bizottság 33 százalékos importvámot szab ki a Hynix Semiconductor termékeire -- adta hírül ma a Dow Jones hírügynökség. A döntés tíz nappal azután született, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium hasonló szankciókkal sújtotta a dél-korai vállalatot.

Amint arról hírt adtunk, az Európai Bizottság július végén kezdeményezett hivatalosan vizsgálatot a dél-koreai memóriagyártó cégek ellen. A világ első, illetőleg akkor még harmadik legnagyobb memóriagyártó cégének számító Samsung és Hynix piaci magatartását a német Infineon Technologies találta kifogásolhatónak, és fordult ezért az uniós hatósághoz. Az Infineon panaszában az szerepel, hogy a két dél-koreai gyártó versenyellenes módon jutott jelentős állami támogatáshoz, ami lehetővé tette számukra, hogy a versenytársak árainál és a gyártási költségeknél olcsóbban fogalmazzák DRAM-chipjeiket kontinensünkön.

Korábban Michael Schuette, az Infineon jogi képviselője elmondta, hogy a cég hatalmas árbevétel-kiesést volt kénytelen elszenvedni a -- véleménye szerint -- államilag támogatott, olcsó koreai termékek dömpingje miatt. Schuette úgy véli, hogy az állami hitelezői bankok irracionális beavatkozása nélkül a milliárdos adósságállományt felhalmozó Hynix Semiconductor már tavaly csődbe ment volna. A mesterségesen életben tartott cég azonban tovább működik, és ennek köszönhetően túlkínálat alakult ki a piacon.

Korábban a Financial Times számolt be arról, hogy az Unió a vizsgálatot követően várhatóan 30-35 százalékos importvám kiszabását tervezi a Hynix memóriachipjeire. A Dow Jones értesülései szerint ma megszületett a bizottsági döntés: az EB április 25-től 33 százalékos vámmal sújtja a dél-koreai gyártó termékeit. A testület szankciói azonban csak négy hónapig maradhatnak érvényben, azok véglegesítését a tagállamok kormányainak kell jóváhagynia.

A döntés azt jelenti, hogy a vállalat -- miután az amerikai kereskedelmi minisztérium által kiszabott 57,37 százalékos importvám következtében elvesztette az egyesült államokbeli piacot -- kiszorul az európai piacról is. A Hynix az amerikai döntést követően igyekezett bagatellizálni a szankciók hatásait, és közölte, hogy a vámok megfizetését elkerülendő a Koreában gyártott chipeket ügyfelei ázsiai kirendeltségeihez szállítja. Később azonban a dél-koreai kormány a kérdés tárgyalásos rendezését javasolta. Szöul egyelőre nem reagált az EB -- hivatalosan még nyilvánosságra nem hozott -- határozatára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról