:

Szerző: Barna József

2003. április 10. 18:57

Holnaptól 20 százalékkal olcsóbb az Xbox

A Microsoft a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy holnaptól Európában csökkenti Xbox játékkonzoljának árát. A lépést követően a Sony PlayStation 2 készüléke büszkélkedhet kontinensünkön a legdrágább játékgép címmel.

A Microsoft a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy holnaptól Európában csökkenti Xbox játékkonzoljának árát. A lépést követően a Sony PlayStation 2 készüléke büszkélkedhet kontinensünkön a legdrágább játékgép címmel.

Miután a redmondi vállalat 20 százalékkal mérsékelte a konzol árát, holnaptól Európa-szerte 249 euró helyett 199 euróért, míg Nagy-Britanniában 159 font helyett 129 fontért vásárolható meg a készülék. Az Xbox ára a bevezetését követő 13 hónapban a mostanival együtt három alkalommal, összességében pedig több mint a felére csökkent.

Az árcsökkentés tovább élezi a versenyt a konzolpiacon, és elsősorban a Nintendót érintheti érzékenyen. A japán vállalat a hét elején számolt be arról, hogy a várakozásokat messze alulmúló kereslet mutatkozik a piaci versenyben a PlayStation 2 és az Xbox mögött harmadik helyen álló GameCube konzol iránt. A cég az elmúlt pénzügyi év során mindössze 5,6 millió készüléket értékesített, ami alig több mint a fele a korábban már leszállított, 10 millió darabos célkitűzésnek. A GameCube európai ára szintén 199 euró.

Ugyanakkor az árcsökkentés várhatóan negatív hatással lesz a Microsoft árbevételére és nyereségére is. Korábbi elemzői becslések szerint a szoftvervállalat 120 dollárt veszít minden egyes eladott Xbox játékkonzolon. A december 31-én véget ért negyedévben a vállalat szórakoztatóipari részlege, melybe beletartozik az Xbox üzletág is, 348 millió dolláros veszteséget ért el.

A Microsoft lépése nyomán a legrégebben piacon levő Sony PlayStation 2 konzol lesz majd a legdrágább: ezért jelenleg 169 fontot kérnek. A Sony egyelőre cáfolta, hogy csökkentené a gép árát, a vállalat szerint ugyanis az a jelenlegi áron is rendkívül kelendő. Elemzők szerint tavasz végén a Sony mégis jelentősen mérsékelni fogja a PlayStation 2 árát. Becslések szerint áprilistól a gyártási költségek 11 százalékét tudja lefaragni a vállalat azzal, hogy a készülékek előállítását teljes mértékben Kínába költözteti.

A Microsoft szerdődéses gyártópartnere, a szingapúri központú Flextronics tavaly költöztette az Xbox előállítást Kínába. Korábban a konzolok előállítása Magyarországon és Mexikóban történt. A Nintendo -- hasonlóan versenytársaihoz -- szintén Kínában folytatná a GameCube és Game Boy készülékek gyártását. A GameCube konzolok 70 százaléka már jelenleg is Kínában készül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.