Szerző: roberto

2003. április 8. 08:28

Mplayer 0.90: vége a magyar fejlesztésű filmlejátszó sikertörténetének?

[mplayerhq.hu, HWSW] A hétvégén megjelent a UNIX

[mplayerhq.hu, HWSW] A hétvégén megjelent a UNIX rendszerekre készült sokoldalú MPlayer filmlejátszó 0.90-es verziója. A program friss kiadása páratlan képességekkel rendelkezik, gyakorlatilag az összes ismert videoformátumot képes lejátszani, és ezekhez mindenféle feliratformátumot be tud tölteni. A szokásos MPEG-változatokon, köztük a VCD és DVD-lejátszáson túl a szoftver natív kódolási és dekódolási lehetőséget biztosít az összes eddigi DivX-formátumhoz, sőt a WMV7-hez is, képes a hálózaton keresztüli lejátszásra, bővítménykezelő interfészén keresztül pedig használatba tudja venni a Windowsos kodekeket, így például a legfrissebb Windows Media és QuickTime formátumok megjelenítéséhez szükséges bővítményeket, ráadásul megbirkózik a RealVideo anyagokkal is.

A lejátszó a legkülönfélébb kimeneti eszközöket támogatja, az ASCII Art módtól kezdve a nagy felbontású, hardveresen gyorsított, teljes képernyős lejátszási módokig, és többféle UNIX-os hangkezelési technikát támogat. Az MPlayer előre fordított bináris változata azonban nem része a legtöbb Linux-disztribúciónak a különféle multimédia-formátumokra egyes országokban (USA) bejegyzett szabadalmak miatt. A program használatba vétele tehát a hagyományos UNIX-os menetrend szerint zajlik: a felhasználónak a forráskódból egy fordító segítségével kell előállítania a rendszerére optimalizált futtatható kódot. A program fejlesztői ehhez a művelethez a GCC fordítócsomag 2.95-ös illetve 3.2-es szériáját ajánlják.

További hír, hogy az MPlayer projekt elindítója és eddigi vezető fejlesztője, Gereöffy Árpád kilép az MPlayer fejlesztőinek sorából. Amint az néhány, a program fejlesztői levelezőlistájára elküldött megjegyzéséből kiderül, az MPlayer, amennyiben a programnak tényleg van jövője, már a saját lábán is képes megállni, neki viszont két év folyamatos fejlesztés után egy kis pihenőre van szüksége, ráadásul úgy érzi, hogy az MPlayer most hátrányban van a grafikus interfészek terén fejlettebb, szintén nyílt forráskódú riválisával, a Xine nevű lejátszóval szemben.

A program friss változata az mplayerhq.hu-ról kiindulva tölthető le, ugyanitt találhatóak a különféle windowsos kodekekhez vezető linkek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról