Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 4. 12:44

Újabb részletek a PlayStation 3-ról

Egyre több információ lát napvilágot a Sony következő generációs játékkonzoljáról, amelyet minden bizonnyal PlayStation 3 néven fog árusítani a japán cég.

Egyre több információ lát napvilágot a Sony következő generációs játékkonzoljáról, amelyet minden bizonnyal PlayStation 3 néven fog árusítani a japán cég.

A Linux Technology Group igazgatója, Sam Greenblatt szerint a Sony azt vizsgálja, hogy a készülék operációs rendszere lehetne-e a Linux. Greenblatt egy interjúban elmondta, hogy a vállalat azért fontolgatja a Linux használatát, mert a PlayStation 3 erőteljesen támaszodik a hálózati technológiákra.

A Sonytól nem idegen a szabad operációs rendszer használata. A vállalat már a PlayStation 2-höz is forgalmazott egy linuxos kiegészítőt, amelyen alkalmazásokat is lehetett fejleszteni a konzolra. A cég az otthoni szórakoztató berendezéseiben is a Linux operációs rendszert használja. A Sony nemrégiben jelentette be CoCoon nevű merevlemezes videofelvevőjét, amely szintén Linux operációs rendszert használ.

A Sony Computer Entertainment, a Toshiba és az IBM várhatóan 2005 tavaszára készül el a PlayStation 3 processzorával. A Sony szerint a Cell kódnevű chipet nemcsak a játékkozolban, hanem több szórakoztatóelektronikai berendezésben fel lehet majd használni. A nagy számítási teljesítményű lapka villámgyors internetelérést is támogat.

A Sony január elején jelentette be, hogy a Rambus nagy sebességű Yellowstone memóriainterfész-technológiáját alkalmazza majd a konzolban. A Yellowstone ODR (Octal Data Rate) technológiát használ, azaz egyetlen órajel alatt 8 bitnyi információ továbbítására képes. A jelenlegi útiterv szerint az interfész 800 MHz-es (6,4 GHz ODR) sebességig használható.

Egyes hírek szerint a Sony teljesen új formátumú, kék lézert használó optikai lemezt fejleszt a PlayStation 3 konzolhoz.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról