:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 3. 10:59

Új Oracle alkalmazásszerver, BEA Weblogic felhasználóknak ingyenes átállással

[NetAktív] Az Oracle Corporation Oracle9iAS Java Edition néven új alkalmazáskiszolgálót jelentetett meg. A cég új vállalati szintű alkalmazásszerver-kínálata minden olyan technológiát tartalmaz, amely a Java-alkalmazások és webszolgáltatások fejlesztésének és bevezetésének gyors beindításához szükséges, ezen kívül az IBM termékeiből összeállított hasonló rendszerekhez képest hétszer, a BEA Systems termékeihez képest pedig ötször kevesebbe kerül. A vállalat egyben azt is bejelentette, hogy világszerte elérhetővé teszi Switch and Save elnevezésű migrációs programját, amelynek keretében a BEA WebLogic felhasználói ingyenesen állhatnak át az Oracle9i alkalmazáskiszolgáló új Java Edition kiadására.

[NetAktív] Az Oracle Corporation Oracle9iAS Java Edition néven új alkalmazáskiszolgálót jelentetett meg. A cég új vállalati szintű alkalmazásszerver-kínálata minden olyan technológiát tartalmaz, amely a Java-alkalmazások és webszolgáltatások fejlesztésének és bevezetésének gyors beindításához szükséges, ezen kívül az IBM termékeiből összeállított hasonló rendszerekhez képest hétszer, a BEA Systems termékeihez képest pedig ötször kevesebbe kerül. A vállalat egyben azt is bejelentette, hogy világszerte elérhetővé teszi "Switch and Save" elnevezésű migrációs programját, amelynek keretében a BEA WebLogic felhasználói ingyenesen állhatnak át az Oracle9i alkalmazáskiszolgáló új Java Edition kiadására.

Az Oracle9iAS Java Edition az egyetlen olyan egységes, vállalati szintű Java-szoftvercsomag, amely egyszerre kínál alkalmazás-kiszolgálót, integrált fejlesztőkörnyezetet (IDE) és megfelel a J2EE szabványoknak. Az ISV-k ingyenes licenceket kaphatnak az Oracle9iAS Java Edition termékhez, és így az Oracle fejlett Java 2 Enterprise Edition (J2EE) alkalmazásszerver-technológiáját beágyazhatják saját megoldásaikba.

A felhasználó vállalatok egy olyan integrált vállalati szintű Java-szoftvercsomaghoz juthatnak a termék megvásárlásával, amely az alkalmazáskiszolgálón és a fejlesztőkörnyezeten kívül mindent biztosít tranzakciós üzleti alkalmazások, webszolgáltatások, dinamikus webhelyek és online áruházak kifejlesztéséhez és üzemeltetéséhez. A termék bejelentésével egy időben meghirdetett migrációs program keretében a BEA eddigi ügyfelei közvetlenül, ingyenesen becserélhetik a BEA WebLogic rendszerére szóló vállalati licenceiket az Oracle9iAS Java Edition ugyanannyi processzorra szóló vállalati licencére. Az Oracle megoldására átváltó ügyfelek amellett, hogy külön kiadás nélkül bővebb funkcióválasztékhoz jutnak, a rendszeres karbantartási és támogatási költségek terén akár 50 százalékos megtakarítást is elérhetnek.

Az Oracle9i Application Server Java Edition a következőket tartalmazza:

  • Oracle9iAS Containers for J2EE: teljes körű, üzemi szintű alkalmazásszerver fejlett fürtözéssel;
  • Oracle9i JDeveloper: komplett integrált Java-fejlesztőkörnyezet (IDE);
  • Oracle HTTP Server: az XML alapú megoldásokat és webszolgáltatásokat támogató HTTP-kiszolgáló;
  • Oracle9iAS TopLink, amely lehetővé teszi az objektumorientált szoftverek alkalmazását relációs adatokon;
  • Oracle Enterprise Manager: egykonzolos, webes felügyeleti szoftver, amely a rendszeradminisztrátoroknak biztosítja az alkalmazásszerver teljes körű felügyeletének ellátását egyetlen helyről.

A szoftver alkalmazásával a fejlesztők munkája hatékonyabbá válik, mert felgyorsul a programírás-tesztelés-üzembe helyezés folyamata. Az Oracle9i JDeveloper teljes körű IDE-t biztosít a Java, XML és webszolgáltatás alapú fejlesztésekhez, az Oracle9iAS pedig tanúsítottan megfelel a J2EE 1.3 specifikációnak, és optimalizálásának köszönhetően rendkívül gyorsnak bizonyul a Java-bájtkód végrehajtása, az XML-adattípusok kezelése és a tranzakció-feldolgozás terén. Az objektumorientált szoftverek és a relációs adatok közti perzisztens interfészt biztosító Oracle TopLink automatikus kódgenerálással segíti a nagy teljesítményű perzisztens rétegek kialakítását, és akár 70 százalékkal is csökkentheti a fejlesztés időigényét.

Az Oracle9i Application Server Java Edition már megvásárolható vagy ingyenesen letölthető az Oracle Technology Network webhelyéről. Az Oracle9iAS Java Edition ára processzoronként 5000 USA dollár, amelyre a szokásos e-business árkedvezmények vehetők igénybe. Az Oracle a nevesített felhasználónkénti licenckonstrukciót is felkínálja. Az Oracle9iAS Java Edition több platformon, így Linux és Windows rendszerekhez is elérhető. Az Oracle Partner Network partnerhálózatban tagként résztvevő ISV-k számára az Oracle9iAS Java Edition beágyazott licencei ingyenesek. Az Oracle9i Application Server Standard és Enterprise Edition változatának licencei processzoronként 10 000, illetve 20 000 dolláros áron vásárolhatók meg.

Az Oracle "Switch and Save" migrációs programban az Oracle minden egyes becserélt BEA WebLogic processzorlicencért egy ingyenes Oracle9iAS Java Edition processzorlicencet ad, és emellett az Oracle szakértői a BEA WebLogic J2EE-alkalmazásokat ingyenesen átviszik az Oracle9i alkalmazáskiszolgáló alá egy maximum 20 napos projekt keretében. Az új termékre átváltó vállalatok bővebb funkcióválasztékhoz jutnak, miközben az alkalmazásszerver-infrastruktúra rendszeres karbantartási és támogatási költségeinek akár 50 százalékát is megtakaríthatják.

Az új alkalmazások és webszolgáltatások fejlesztése és üzembe helyezése további komoly megtakarítást eredményezhet. Az Oracle9iAS Java Edition további licencei processzoronként 5000 dollárba kerülnek. Ezért a felhasználó egy teljes körű, vállalati szintű J2EE-fejlesztési és rendszerüzemeltetési platformot kap a BEA hasonló megoldásához képest ötször, az IBM és más szoftverszállítók termékeiből összeállított rendszerekhez képest pedig hétszer alacsonyabb áron.

Az Oracle jelenlegi 15 000 Oracle9i alkalmazáskiszolgálót használó ügyfele közül számos olyan van, amely az Oracle adatbázis-kezelőjét használják, és emellett először a BEA WebLogic mellett döntöttek, de később rájöttek, hogy az Oracle9i alkalmazáskiszolgáló logikusabb választás, hiszen eleve az Oracle adatbázisokra van optimalizálva. Azok a szervezetek, amelyek az Oracle adatbázis-kezelőjét és alkalmazásszerverét együtt használják, a két termék szoros illeszkedése miatt gyorsabb fejlesztést, nagyobb költségmegtakarítást, jobb teljesítményt, valamint könnyebb üzleti és alkalmazásintegrációt érhetnek el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.