Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Biztonságos Wi-Fi a Microsoft Windows XP-ben

Bodnár Ádám, 2003. április 01. 10:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Microsoft ingyenesen elérhetővé tett egy Windows XP szoftvert , amelynek segítségével a 802.11 vezeték nélküli hálózati kapcsolatok biztonsága jelentősen növelhető. A WPA (Wi-Fi Protected Access) technológia segítségével a vezeték nélküli kommunikáció két dinamikusan generált 128 bites kulccsal tehető biztonságosabbá -- a jelenlegi 802.11 szabványok csak egy 128 bites statikus kulcsot használnak.

A Microsoft ingyenesen elérhetővé tett egy Windows XP szoftvert, amelynek segítségével a 802.11 vezeték nélküli hálózati kapcsolatok biztonsága jelentősen növelhető. A WPA (Wi-Fi Protected Access) technológia segítségével a vezeték nélküli kommunikáció két dinamikusan generált 128 bites kulccsal tehető biztonságosabbá -- a jelenlegi 802.11 szabványok csak egy 128 bites statikus kulcsot használnak.

"Megkerestük a Dellt, az Intelt, a 802.11i szabványosítási testületet, kaptunk pár jó ötletet és ezeket építettük be a szoftverbe" -- mondta Jawad Khaki, a Microsoft Windows operációs rendszerek hálózati és kommunikációs képességeiért felelős részleg alelnöke. Khaki szerint az új szoftver segítségével a vezeték nélküli hálózatok biztonságosan használhatók akár vállalati, akár pedig privát környezetben.

Khaki elmondta, hogy a 802.11i szabványtervezet a jelenleginél lényegesen biztonságosabb kapcsolatot tesz lehetővé, azonban a véglegesítésig még legalább egy év van hátra. Ettől függetlenül a 802.11i szabványtervezetnek megfelelő eszközökkel már folynak a kísérletek.

Jesse Walker, az Intel tervezőmérnöke elmondta, hogy a kis teljesítményű processzorral rendelkező vezeték nélküli hozzáférési pontok nem elég gyorsak a fejlett titkosító algoritmusok alkalmazásához, ezért van szükség a 802.11i szabvány bevezetésére, amely a legtöbb ilyen problémát megnyugtatóan rendezi.

Az új szabvány az Advanced Encryption Standard technológiát használja és két új protokoll segítségével növeli a 802.11 eszközök biztonságát. A protokollok gyakorlatilag már készen vannak, így a chipgyártók megkezdhetik az alkatrészek fejlesztését és tesztelését.