Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 1. 09:28

Már gyári állapotú Xbox konzolon is fut a Linux operációs rendszer

Michael Robertson
Michael Robertson
Egy magát megnevezni nem kívánó, Habibi-Xbox becenevű hacker sikerrel futtatta a Linux operációs rendszert egy gyári állapotú Xbox konzolon, ezzel 100 ezer dolláros jutalomra tett szert. A díjat Michael Robertson, a Lindows.com alapítója ajánlotta fel az első sikeres kíserletezőnek.

A hírek szerint a hacker a "James Bond 007 Agent Under Fire" játékban található puffertúlcsordulási hibát használta fel a terve valóra váltásához. Habibi-Xbox elmondta, hogy a programban az elmentett állások kezelése hibás, ugyanis játékállás betöltésekor némi ügyeskedés után megoldható volt, hogy a konzol egy külső USB-s tárolóról betöltse a Linux operációs rendszer lecsupaszított változatát.

A hackerek az Xbox konzol megjelenése óta próbálkoznak a gép feltörésével és olyan programok futtatásával, amelyek nem hivatalos forrásból származnak. Már korábban is sikerült a gépen elindítani a Linux operációs rendszert, illetve többek között médialejátszó szoftver is készült az Xboxhoz, azonban ezek használatához kalózchippel felszerelt készülék volt szükséges.

A tavaly júliusban útjára indult Xbox Linux Project két feladatot tűzött ki maga elé, melyek teljesítéséért 100-100 000 dollár pénzjutalom jár. Az első feladat a Linux operációs rendszer működtetése volt egy módosított, azaz feltört Xbox játékkonzolon. Ezt a célt már sikerült elérni. A második feladat azonban keményebb diónak bizonyult. Ennek során azt kívánják elérni, hogy a Linux hardveres módosítás nélkül is fusson a konzolon.

Az Xbox Linux Project egyik vezetője elmondta, hogy ellenőrzik a Habibi-Xbox nevű hacker állításait és amennyiben az általa leírt módszer valóban működik, jogosult a díjra. Az Xbox Linux Project azonban csak december 31-én ér véget és a pénzjutalmakat is ekkor osztják szét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról