:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. március 26. 08:42

Kábeltévés internet nélkül maradt előfizetők

Tegnap délelőtt leszerelte a konkurens szolgáltató fejállomását, így két városrész kábeltévés internetelőfizetőit szakította el a világhálótól a Fibernet Rt. A kikapcsolt előfizetők mindegyike a TVNET kft.-hez tartozott, míg a kábeltelevíziós hálózat a Fiberneté.

[HWSW] Tegnap délelőtt leszerelte a konkurens szolgáltató fejállomását, így két városrész kábeltévés internetelőfizetőit szakította el a világhálótól a Fibernet Rt. A kikapcsolt előfizetők mindegyike a TVNET kft.-hez tartozott, míg a kábeltelevíziós hálózat a Fiberneté.

Budapest IX. és X. kerületeinek határán, a József Attila lakótelepen és a szemben lévő Üllői úti házakban élő, kábeltévés internetelőfizetők jártak pórul a TVNET és a Fibernet közti vita kapcsán: a Fibernet gyakorlatilag lekapcsolta TVNET előfizetőit a világhálóról. Az eset kísértetiesen emlékeztet a TVNET és a UPC között a főváros XIII. kerületében tavalyelőtt év végén történtekre: ott a TVNET előfizetői szintén választási lehetőség nélkül maradtak, csak a UPC szolgáltatásait vehették igénybe a két szolgáltató közti szerződés lejártát követően. Igaz, a XIII. kerületi eset kapcsán a szolgáltatók tájékoztatták ügyfeleiket a változásról, ám a tegnapi kikapcsolás a TVNET-et és ügyfeleit egyaránt váratlanul érte.

A TVNET azon kevés kábeltévés ISP-k egyike, mely nem rendelkezik saját infrastruktúrával, hanem az üzemeltetőkkel történt megállapodást követően nyújt internetszolgáltatást a kábeltévés hálózaton. A vállalatnak számos kábeltévés hálózat üzemeltetőjével van megállapodása a szolgáltatásra, ám nem először fordul elő, hogy a hálózat tulajdonosa -- saját internetszolgáltatásának elindításakor -- felmondja az immár konkurenssé váló szolgáltatóval a szerződést.

A Fibernet sajtóreferense tegnap érdeklődésünkre sem az előzményekről, sem a megoldásról nem tudott tájékoztatást adni. Sátor Csaba, a TVNET ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy egy határozatlan idejű szerződés alapján szolgáltathattak a Fibernet (korábban a Telant Kft.) hálózatán. A Fibernet ezt a szerződést nem mondta fel, ám március 24-én felszólította a TVNET-et, hogy másnapra távolítsa el a berendezéseit a hálózatról. Mivel a TVNET szerint a két cég közti szerződés továbbra is él, így ezt nem tette meg.

Az eset érdekessége, hogy a területen a UPC is kínál kábeltévé- és internetszolgáltatást, sőt előfordult, hogy egy ügyfélhez mindkét szolgáltató vezetéke be volt kötve: a kábeltévét a UPC-től, míg az internetet a Fibernet hálózatán a TVNET-től kapta.

A TVNET közleményében jelezte: a cég vezetése a Hírközlési Döntőbizottsághoz, a Versenyhivatalhoz és a bírósághoz fordul. Időközben a szolgáltató volt előfizetői is szervezkedni kezdtek: egyikük több mint 200 e-mailt küldött szét arra kérve sorstársait, hogy telefonon és e-mailben jelezzék lehetetlen helyzetüket a Hírközlési Felügyeletnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.