:

Szerző: Vörös Péter

2000. május 11. 09:06

A Microsoft benyújtotta javaslatát az antitröszt-perben hozott ítélettel kapcsolatban

A cég tiszteletteljesen egyet nem értését fejezte ki a szövetségi bíróság ítéletével kapcsolatban, miszerint az MS megsértette az USA monopólium ellenes törvényeit. A bíróság által versenyellenesnek minősített magatartást érinti a cég által javasolt "büntetés", amely természetesen nem strukturális (értsd: feldarabolási), hanem magatartást érintő.

Konkrétan: nem köthet az MS kizárólagos megállapodásokat PC gyártókkal és nem-MS programok telepítése terén is teljesen szabad kezet kapnának az OEM gyártók (ezek szerint tehát eddig ez a cég szerint sem volt így - ez önmagában az 1890-es Sherman törvény ill. az 1914-es Clayton törvény (a Hollywood-i filmekben oly' sokszor bemutatott múlt század végi, 'klasszikus' trösztök megfékezésére hozott két alapvető amerikai antitröszt törvény) betűjének és szellemének megsértését jelenti ... - ennek kijelentéséhez még különösebben baloldali érzelműnek sem kell lennie az embernek, csak el kell olvasni a verseny szabadságának védelméről szóló, nem is túl terjedelmes két törvényt ...). A cég arra is ígéretet tenne, hogy nem tagad meg műszaki jellegű információkat az Internet szolgáltatóktól és nem tenné feltétektől függővé nem-MS platformon futó szoftverek kiadását (ld. újra az előbbi zárójeles megjegyzést ...). A Microsoft felajánlotta azt is, hogy a Windows asztalról eltünteti az Internet Explorer böngésző ikonját valamint nem-MS böngészőnek alapértelmezett böngészőként történő konfigurálását.

Ha a felperes (az USA Igazságügyi Minisztériuma + 19 állam) elfogadja ezeket a javaslatokat és lemond a további fellebbezésről, akkor az MS 45 napon belül elkezdi e javaslatok megvalósítását.

A felperesek április 28-án benyújtott javaslatukban a cég két részre (operációs rendszereket ill. alkalmazásokat gyártó MS) történő feldarabolását szorgalmazták.

Szakértők szerint jellemző a cég reagálása: az MS lényegében még mindig tagadja, hogy bármi rosszat tett volna és a "bűnbánatnak" sem sok jelét mutatja - pedig a PC világhoz hasonló magatartás jellemzők tapasztalhatók a kéziszámítógépeknél (Palm kontra Windows CE/Pocket PC), a streaming technológiáknál (pl. RealPlayer kontra Media Player) és a szervereknél (Unix/Linux kontra Windows 2000) és ezekkel kapcsolatban a cég hallgat ...

A cég részvényárfolyama alig változott tegnap, a tőzsdét láthatóan nem érte meglepetésként a 'minimalista' javaslat: a szerdai 66,19$-ról 65.87$-ra csökkent az árfolyam (ez már közel van az utóbbi egy év mélypontját jelentő 65$-hoz).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.