:

Szerző: Barna József

2003. március 21. 18:40

Brüsszel importvámot szabna ki a Hynix termékeire

Az Európai Bizottság szerint a dél-koreai Hynix Semiconductor illegális állami támogatásoknak köszönhetően maradhatott versenyben a memóriapiacon, ezért Brüsszel jelentős importvámot szabna ki a gyártó termékeire, írta mai számában a Financial Times .

Az Európai Bizottság szerint a dél-koreai Hynix Semiconductor illegális állami támogatásoknak köszönhetően maradhatott versenyben a memóriapiacon, ezért Brüsszel jelentős importvámot szabna ki a gyártó termékeire, írta mai számában a Financial Times.

A gazdasági lap értesülései szerint a dél-koreai memóriagyártók pénzügyi hátterét feltáró nyolc hónapos vizsgálat lezárását követően a hatóság 30-35 százalékos importvám kiszabását javasolja a Hynix DRAM-chipjeire. Ez azt jelenti, hogy a világ negyedik legnagyobb memóriagyártó vállalata gyakorlatilag kiszorulna az európai piacról, hiszen ilyen költségek mellett nem lenne képes versenyben maradni riválisaival. A lap úgy tudja, hogy a rendelkezés tegnap született meg és április 25-től lép hatályba.

Amint arról hírt adtunk, az Európai Bizottság július végén kezdeményezett hivatalosan vizsgálatot a dél-koreai memóriagyártó cégek ellen. A világ első, illetőleg akkor még harmadik legnagyobb memóriagyártó cégének számító Samsung és Hynix piaci magatartását a német Infineon Technologies találta kifogásolhatónak, és fordult ezért az uniós hatósághoz. Az Infineon panaszában az szerepel, hogy a két dél-koreai gyártó versenyellenes módon jutott jelentős állami támogatáshoz, ami lehetővé tette számukra, hogy a versenytársak árainál és a gyártási költségeknél olcsóbban fogalmazzák DRAM-chipjeiket kontinensünkön.

Korábban Michael Schuette, az Infineon jogi képviselője elmondta, hogy a cég hatalmas árbevétel-kiesést volt kénytelen elszenvedni a -- véleménye szerint -- államilag támogatott, olcsó koreai termékek dömpingje miatt. Schuette úgy véli, hogy az állami hitelezői bankok irracionális beavatkozása nélkül a milliárdos adósságállományt felhalmozó Hynix Semiconductor már tavaly csődbe ment volna. A mesterségesen életben tartott cég azonban tovább működik, és ennek köszönhetően túlkínálat alakult ki a piacon.

A Hynix és Szöul azóta több alkalommal tagadta a vádakat azt állítva, hogy a hitelekről és egyéb támogatásokról kizárólag gazdasági alapon döntöttek, ráadásul olyan külföldi hitelező bankokat is bevontak az ügyletekbe, amelyeket lehetetlen lett volna befolyásolni. A mostani döntéssel kapcsolatban a Hynix csupán annyit közölt, hogy az EU-importvámok nem befolyásolnák jelentősen a vállalat üzletmenetét, minthogy a cég elsődleges piacát Ázsia és Észak-Amerika adja.

Ugyanakkor az egyesült államokbeli Micron panasza alapján a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság és az amerikai kereskedelmi minisztérium is vizsgálódik a dél-koreai gyártók ügyében. A Micron állítása szerint a Hynix és a Samsung 2001-ben és 2002 első félévében összesen közel 12 milliárd dollár állami támogatáshoz jutottak, és így tudták alacsonyan tartani áraikat. Az észak-amerikai vizsgálat az uniós eljárástól függetlenül folyik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.