Szerző: Vörös Péter

2000. május 11. 08:27

További részletek a hibás Intel alaplapokkal kapcsolatban

Tegnap a chip gyártó óriás bejelentette, hogy a memória-átalakító hub-bal (memory translator hub/MTH) felszerelt 820-as chipset-et használó alaplapokat visszahívják és ingyenesen kicserélik. A vevők az Intel Web-helyéről tölthetik le azt a segédprogramot (Intel MTH I.D.) amellyel ellenőrizhetik, vajon van-e MTH a számítógépükben. A hiba csak a tavaly november óta kiadott Intel 820-as chipset-et használó alaplapokat érinti.
Elemzők szerint mintegy 1 millió PC-t érint a hiba, amelynek kijavítása sokba fog kerülni az Intelnek: a cég nemcsak az alaplapok ingyenes kicserélését vállalta el, hanem azt is hogy az SDRAM modulokat is lecseréli Rambus modulokkal, szintén ingyenesen. Rossz esetet feltételezve csak az alaplapok cseréje 100 millió $ körüli összegbe kerülhet, de a Rambus modulokkal együtt akár 300 millió $-os is lehet a végösszeg az Intel számára, főleg ha az általában 10-20%-os visszaküldési arány a jelen esetben jóval magasabb lesz - mivel a vevők ingyenes memória upgrade-nek tekinthetik a dolgot. Összehasonlításként: 1994-ben a hírhedt Pentium lebegőpontos egység (FPU) hiba a cégnek 475 millió $-jába került ...
A hiba potenciálisan az Intel 820 chipset-et, 133 MHz-es rendszer bus-t és 533 MHz vagy a feletti Pentium III-asokat használó PC-ket érinti. A gyárilag Rambus memóriával szállított PC-ket nem érinti a hiba.
Hasonló jellegű gondja már volt az Intel-nek, februárban a 840-es chipset SDRAM használatot is lehetővé tevő változatának gyártását állította le a cég: ott az érintett alkatrész neve 'memory repeater hub' (memória jelismétlő hub) volt, az MTH-hoz hasonló funkcióval. Az akkori leállítás mögött jóval kisebb számú leszállított PC állt.
Az Intel szerint a hiba nem fogja érinteni az idén bevezetendő, olcsó (értsd: kb. 600$ alatti) PC-kbe szánt, integrált processzort, a Timna-t, amelynél szintén MTH-t fog használni a cég: ígéretük szerint addigra már egy kijavított MTH fog rendelkezésükre állni - szakértők szerint az eleve erősen integrált design miatt ennek technikai esélyei jobbak, mint az MTH-val felszerelt 820-as chipset, amely lényegében a kényszer szülte "toldozásnak" tekinthető.
A probléma hatására az Intel részvényei több, mint 9%-kal, 10,36$-ral 106,25$-ra estek vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról