Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. március 27. 12:45

Elektronikus kiadvány a könyvek digitalizálásáról

Stílusosan digitális formátumban jelent meg a könyvek digitalizálásának fortélyait taglaló mű a héten. A Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) található kiadványt a MEK projekt számára hosszú idő óta társadalmi munkában besegítő Láng Attila Dávid saját tapasztalatai alapján állította össze.

e-book[HWSW] Stílusosan digitális formátumban jelent meg a könyvek digitalizálásának fortélyait taglaló mű a héten. A Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) található kiadványt a MEK projekt számára hosszú idő óta társadalmi munkában besegítő Láng Attila Dávid saját tapasztalatai alapján állította össze.

A html formátumban megjelent, a digitalizálás folyamatát teljes részletességgel bemutató oktatási segédletből az érdeklődők megismerhetik magának a digitalizálásnak a fogalmán túl a könyvek szétszedésének és szkennelésének rejtelmein át az ajánlott OCR programokat (OCR: Optical Character Recognition, azaz optikai karakterfelismerés) is.

Annak ellenére, hogy a számítógép-felhasználók zöme kifejezetten idegenkedik a hosszabb lélegzetű művek képernyőn való olvasásától, a digitalizált művek szerepe mégsem lebecsülendő. Túl azon, hogy az elekronikus kiadványok nagyobb része ingyenes, a szoftveres megjelenítés olyan funkciók kihasználását teszi lehetővé, melyek a papír alapú könyvek esetében elérhetetlenek.

Ilyen például a hosszabb szövegben való keresés, a könnyebb idézhetőség (persze szintén elektronikus formátumban, hiszen a fejben tartott idézetek megtanulásához nem a digitális formátum ad segítséget), és a reprodukálás egyszerűsége. A digitalizáláshoz azonban -- mint az erről szóló könyvecskéből kiderül -- fáradságos út vezet: szkenneléssel és a mű OCR programmal történt "beolvasása" utáni gondos ellenőrzéssel.

Ugyan az e-könyvek kiadása nem bizonyult jó üzletnek, az ingyenesen elérhető művek mégis népszerűek. Erről nem csak a MEK, vagy a Neumann-ház oldalainak látogatottsága, de a művek letöltésének száma is tanúskodik: Kertész Imre Nobel-díjas Sorstalanságát például annyian töltötték le a Neumann-ház oldaláról, ahány példányban nyomtatásban is megjelent.

A könyvek digitalizálásáról szóló digitális könyvecske a Magyar Elektronikus Könyvtár virtuális polcán érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról