:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 18. 10:44

Továbbra is hiánycikk az 5 Gbyte kapacitású Apple iPod

[CNET] Már közel két hónapja hiánycikk az Apple iPod digitális audiolejátszó legkisebb, 5 Gbyte-os kapacitású változata. A vállalat szerint a hiány csupán átmeneti, azonban még a cég képviselői sem tudják, mikor lesz ismét kapható az eszköz.

[CNET] Már közel két hónapja hiánycikk az Apple iPod digitális audiolejátszó legkisebb, 5 Gbyte-os kapacitású változata. A vállalat szerint a hiány csupán átmeneti, azonban még a cég képviselői sem tudják, mikor lesz ismét kapható az eszköz.

Már hetek óta keringenek olyan pletykák, melyek szerint az Apple beszünteti az 5 Gbyte-os iPod értékesítését és egy nagyobb kapacitású modellel cseréli le. Az Apple internetes boltjában az 5 Gbyte-os változat mellett már két hónapja az "átmenetileg nem elérhető" felirat szerepel és a készülék a viszonteladóknál sem kapható.

A hiány hátterében valószínűleg az áll, hogy a Toshiba csak korlátozott számban tudja szállítani azokat az 1,8 hüvelykes merevlemezeket, amelyeket az Apple az iPod késüzlékekbe épít. A japán vállalat szerint ugyanis főként a 10 és 20 Gbyte-os meghajtók iránt mutatkozik kereslet, ezért az 5 Gbyte-os kivitelből a készlet igen korlátozott.

Elemzők szerint az Apple komoly piacvesztéssel fizethet a késlekedésért. Charles Wolf, a Needham elemzője szerint az 5 Gbyte-os készülék lehetne a legnépszerűbb lejátszó, különösen akkor, ha az Apple csökkenteni tudná az árát. Wolf rámutatott, hogy amíg a versenytársak folyamatosan csökkentik készülékeik árát, az iPod továbbra is viszonylag drága.

Wolf szerint ha az iPod 199 dollárba kerülne, vinnék mint a cukrot és az Apple pillanatok alatt akár 25 százalékos részesedést is szerezhetne a digitális audiolejátszók piacán. Stephen Baker, az NPDTechworld szakértője szerint lehetséges, hogy az Apple csak a felső árkategóriás készülkekre kíván koncentrálni.

Egyes források szerint az Apple arra készül, hogy egy 40 Gbyte-os merevlemezzel szerelt iPod lejátszót mutasson be, azonban a premier időpontja egyelőre ismeretlen. Szakértők szerint a vállalat először be szeretné indítani előfizetéses zeneszolgáltatását, illetve könnyen lehet, hogy a 40 Gbyte-os merevlemezek nem állnak rendelkezésre elegendően nagy számban a sorozatgyártás beindításához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.