Szerző: Barna József

2003. március 17. 17:12

Újabb vezetőváltás az Ericsson élén

Per-Arne Sandström
Per-Arne Sandström
[HWSW] Az Ericsson ma sajtóközleményben jelentette be, hogy a vállalat átszervezésének előmozdítása érdekében új felsővezetőket nevezett ki. Április 8-tól két újabb vezető segíti a hét negyedév óta veszteséges cég múlt hónapban kinevezett új elnök-vezérigazgatójának, Carl-Henric Svanbergnek a munkáját, míg a jelenlegi pénzügyi vezérigazgató, Sten Fornell távozik a vállalattól.

Az Ericsson Per-Arne Sandströmöt nevezte ki a vállalat első alelnökévé és vezérigazgató-helyettesévé, míg Karl-Henrik Sundström alelnökké és pénzügyi vezérigazgatóvá emelkedett. Az új felsővezetők április 8-tól, a szintén újonnan kinevezett elnök-vezérigazgató hivatalba lépésének időpontjától dolgoznak új pozíciójukban.

Per-Arne Sandström 15 éve dolgozik az Ericssonnál. Ez alatt az idő alatt egyebek mellett az észak-amerikai piacért felelős részleg elnöke, valamint a korábbi GSM Systems csoport igazgatója is volt. Közvetlenül kinevezése előtt működésért felelős vezérigazgatóként felügyelte a vállalat átalakítását. Az Ericsson közleménye szerint Sandström új pozíciójában is az átszervezés irányításáért, valamint az üzleti kapcsolatok fejlesztéséért lesz felelős.

Az új pénzügyi vezérigazgató, Karl-Henrik Sundström 18 éve dolgozik a svéd vállalatnál. Sundström korábban volt az ausztráliai és új-zélandi piacért felelős részleg igazgatója, alelnök és főkönyvelő, legutóbb pedig a Global Services csoport igazgatója. Az Ericsson bejelentése szerint a jelenlegi pénzügyi vezérigazgató, Sten Fornell az új vezetők hivatalba lépésekor mond le posztjáról, és az év végén távozik a cégtől.

Amint az ismert, a mobilhálózati berendezések legnagyobb gyártójának számító svéd vállalat hét negyedév óta veszteséges. A cég februárban hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A vállalat negyedéves forgalma éves szinten 37 százalékkal csökkent és 36,75 milliárd svéd koronát tett ki, míg nettó vesztesége 8,33 milliárd korona volt, szemben a megelőző év hasonló időszakában elért 3,5 milliárd koronás veszteséggel.

A tavalyi pénzügyi év egészében az Ericsson 145,8 milliárd svéd korona árbevételt ért el, ami 31 százalékos csökkenés a 2001-es forgalomhoz képest. A vállalat vesztesége 19 milliárd koronát, részvényenként 1,51 koronát tett ki, szemben a megelőző év 21,3 milliárd koronás, részvényenként 1,94 koronás veszteségével.

További fejfájást okozhat az új vezetőnek, hogy a 2001. október 1-jén életre hívott Sony Ericsson eredményei is messze elmaradnak a várakozásoktól. A két vállalat mobiltelefon üzletágát egyesítő vegyesvállalat piaci részesedése igen kiábrándítóan alakult, és nem éri el a két cég korábbi részesedésének összegét. Tavaly többször felmerült, hogy az Ericsson kihátrál a vegyesvállalatból, azonban az év elején jelentette be a két tulajdonos, hogy 150-150 millió eurót fordítanak a Sony Ericsson helyzetének javítására.

a címlapról