Szerző: Barna József

2003. március 12. 10:09

CeBIT: tucatnyi új mobil processzor az AMD-től

Az Intel Centrino mobil platform mai hivatalos premierjének ellenpontozásaként az AMD ma tizenkét új mobil processzort jelentett be. A sunnyvale-i vállalat kínálatában először tűnnek fel az alacsony fogyasztású (low-voltage) modellek, valamint a megnövelt, 512 kbyte méretű másodszintű gyorsítótárral ellátott Barton magos mobil processzorok.

[HWSW] Az Intel Centrino mobil platform mai hivatalos premierjének ellenpontozásaként az AMD ma tizenkét új mobil processzort jelentett be. A sunnyvale-i vállalat kínálatában először tűnnek fel az alacsony fogyasztású (low-voltage) modellek, valamint a megnövelt, 512 kbyte méretű másodszintű gyorsítótárral ellátott Barton magos mobil processzorok.

Az AMD mobil processzorai között először tűnik fel a vékony és könnyű noteszgépekben is felhasználható alacsony fogyasztású Athlon XP-M. E modellből öt kerül piacra 1400+, 1500+, 1600+, 1700+ és 1800+ modellszámozással. A vállalat semmiféle részletet nem hozott nyilvánosságra e termékekről. Jelenleg annyi tudható, hogy mindegyik modell a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Thoroughbred-B magra épül, 256 kbyte másodszintű cache-t tartalmaz, és a korábban már bemutatott, de kereskedelmi forgalomban most először megjelenő microPGA tokozásban vásárolható meg.


Athlon XP-M microPGA tokozásban

A robosztusabb noteszgépekbe szánja az AMD a megnövelt, 512 kbyte méretű másodszintű gyorsítótárral ellátott Barton magra épülő Athlon XP-M modelleket. E változatok 2200+, 2400+ és 2500+ jelöléssel kerülnek forgalomba. A vállalat látszólag sietve megfogalmazott sajtóközleményéből azonban nem derül ki, hogy egészen pontosan melyek az újonnan bejelentett további mobil processzorok. Ami biztosnak mondható: megjelentek a 2400+ és 2600+ modellszámot viselő, Thoroughbred-B magos Athlon XP-M processzorok is.

Az AMD közleményében hangsúlyozza, hogy szemben az Intel Centrino platformmal az Athlon XP-M processzorok nyílt architektúrára épülnek, és a gyártók maguk választhatják meg, milyen vezeték nélküli megoldást társítanak azok mellé. Amint Rob Herb értékesítési főigazgató fogalmazott: "A mai bejelentés azt jelenti, hogy a notebookgyártók az AMD Athlon XP-M processzorok széles kínálatából választhatnak, és maguk dönthetik el, milyen vezeték nélküli lapkák és chipkészletek szolgálják legjobban vásárlóik szükségleteinek kielégítését."

Az alacsony fogyasztású Athlon XP-M processzorok ára 1000 darabos közvetlen megrendelés esetén 71 és 147 dollár között, míg a további modellek ára 87 és 246 dollár között alakul. A Fujitsu-Siemens kínálatában azonnal hozzáférhetőek az új processzorokra épülő vékony és könnyű noteszgépek, míg az Epson, a Sharp és a Hewlett-Packard a második félévben dobja piacra AMD processzorra épülő új modelljeit.

A szintén ma bejelentett Intel Centrino mobil platformot bemutató részletes írásunk itt olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról