Szerző: roberto

2003. március 9. 09:26

Feszültség a UnitedLinux csoporton belül

[HWSW, LinuxToday] A már lassan egy éve megalakult

[HWSW, LinuxToday] A már lassan egy éve megalakult UnitedLinux csoportnak újabb problémával kell szembenéznie. A négy Linux-disztribútor (SuSE, SCO Group, Conectiva, Turbolinux) szövetségeként indult csoport célja, hogy tagjai egységes termékalapra épülő vállalati Linux termékekkel lehessenek jelen a piacon. A termékalap természetesen nem más, mint a SuSE Linux Enterprise Serverre épülő UnitedLinux, amiből az első verzió még tavaly novemberben jelent meg, azóta a SuSE és az SCO Group is jelentkezett a piacon a UnitedLinuxra épülő termékeivel.

A négy cég közül azonban kettőnél is jelentős változások történtek a UnitedLinux indulása óta. Amint arról már korábban beszámoltunk, tavaly augusztus végén a Caldera International nevet és stratégiát változtatott, az új név -- SCO Group -- új, a Linuxra kevésbé koncentráló vállalati stratégiát is takart, és a cégvezetésben is jelentős változások történtek. Eközben a Turbolinuxot egy japán cég, a Software Research Associates (SRA) vásárolta fel. Egyértelművé vált, hogy a csoport vezetője minden tekintetben a német központú SuSE lesz.

A héten az SCO Group, amely a Linuxos üzletén kívül az eredeti AT&T UNIX-hoz fűződő jogok tulajdonosa, és az SCO UNIX márkát továbbvivő cég is, keresetet adott be az IBM ellen. Az SCO egymilliárd dollárt követel az óriáscégtől, mert szerinte az IBM megsértette a UNIX technológia licencelési feltételeit, és lehetővé tette ezen technológiák Linuxba való átszivárgását.

A hírre reagálva a SuSE Linux elnök-vezérigazgatója, Richard Seibt egy interjúban elmondta: "Bár egyetértünk az SCO-val abban, hogy minden joga megvan a szellemi tulajdonának védelmére, és hisszük, hogy mindennek nincs hatása a Linuxra (ahogy azt az SCO is megerősítette), úgy gondoljuk, hogy ez a lépés nem szolgálja a vásárlók, a partnerek és a linuxos társadalom érdekeit. [...] Ennek megfelelően átértékeljük kapcsolatunkat az SCO Grouppal".

Joe Eckert, a SuSE vállalati kommunikációs alelnöke a LinuxToday kérdésére megerősítette, hogy az elnök-vezérigazgató nyilatkozatában az "SCO Group-pal való kapcsolat" a UnitedLinux megállapodásra vonatkozik. Az eredeti nyilatkozatok a LinuxToday oldalán olvashatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról