:

Szerző: roberto

2003. március 8. 14:33

Eric S. Raymond és Bruce Perens az SCO Group egymilliárd dolláros ügyéről

[Slashdot, LinuxToday] A szabad szoftverek világának

[Slashdot, LinuxToday] A szabad szoftverek világának egyik meghatározó személyisége, számos szabad szoftver szerzője, Eric S. Raymond az SCO Group IBM-mel szembeni egymilliárd dolláros keresetéről (lásd korábbi hírünket) úgy véli, hogy az egyszerre okos és szerencsétlen húzás. A neves hacker a LinuxToday-nek írt kommentárjában fejti ki véleményét az ügyről. Egyrészt okos dolognak tartja az IBM perlését a jóval kisebb linuxos vállalatok helyett, mert a IBM-nek több pénze van, másrészt a bíróság előtt egy nagyvállalat nem biztos, hogy szimpátiát kelt. Ugyanakkor rendkívül szerencsétlen dolog a világ egyik legnagyobb szabadalom-portfoliójával rendelkező céggel szembeszállni.

Raymond szerint az IBM megérdemli a támogatást, nemcsak azért, mert a nyílt forráskódú fejlesztések nagy és fontos támogatója, de azért is, mert amit az SCO Group csinál, az etikailag helytelen és legálisan kétséges. "Azt a gazdasági értéket, aminek az eltiprásával vádolják az IBM-et, a hetvenes és a nyolcvanas években a nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő hackerek hozták létre, még jóval azelőtt, hogy ráébredtek volna erre, és munkájukat szabad szoftvernek vagy nyílt forráskódú szoftvernek nevezték volna. Még ha helytállóak is az SCO vádjai [...] fair lenne az akkori technológia utódjához való hozzáférést biztosítani számunkra" -- írja Raymond a hackerek nevében.

Bruce Perens, a korábbi Debian-fejlesztő, és a nyílt forráskód fogalmának egyik megalkotója a Slashdot-on közzétett írásában rámutat arra, hogy az SCO Group mögötti befektetői csoport, a Canopy Group célja csupán az, hogy valaki megvegye a céget, például az IBM úgy oldhatná meg a konfliktust, hogy felvásárolja az SCO Group-ot. Perens egy olyan tolvajhoz hasonlítja az SCO-t, aki úgy követel másoktól pénzt, hogy közben a saját fejéhez szorítja a fegyvert. Az SCO Group is a Linux fejlődésében érdekelt cégek közé tartozott eddig, senki nem rejtegette előlük a Linux forráskódját, sőt a cégnek linuxos termékvonala van.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.