:

Szerző: Ady Krisztián

2003. március 5. 11:40

A digitális fényképezőgépek állományainak egyszerű elérését biztosítja az új Adobe Photoshop bővítmény

[Herald Communications] Az Adobe Systems bejelentette, hogy már kapható a Photoshop Camera Raw és JPEG 2000 bővítménye. A Photoshop Camera Raw bővítménnyel a Photoshopból a Canon, a Fujifilm, a Minolta, a Nikon és az Olympus professzionális és középkategóriás digitális fényképezőgépeinek nyers képformátumához lehet villámgyorsan, és egyszerűen hozzáférni.

[Herald Communications] Az Adobe Systems bejelentette, hogy már kapható a Photoshop Camera Raw és JPEG 2000 bővítménye. A Photoshop Camera Raw bővítménnyel a Photoshopból a Canon, a Fujifilm, a Minolta, a Nikon és az Olympus professzionális és középkategóriás digitális fényképezőgépeinek "nyers" képformátumához lehet villámgyorsan, és egyszerűen hozzáférni.

A Photoshop 7.0.1 program verzióval együttműködő Photoshop Camera Raw bővítménnyel a fényképészek a digitális fényképezőgép képérzékelője által rögzített eredeti adatokat közvetlenül módosítva kiváló színárnyalatú és maximális részletességű képeket állíthatnak elő.

A tömörítetlen nyerskép, a "digitális negatív" a hivatásos fényképészek gyakori választása, mivel pontos színárnyalat és képrészletesség beállítást tesz lehetővé. JPEG-hez és TIFF-hez hasonló formátumokba konvertálás előtt a nyersképekhez hozzáférve a felhasználók állíthatják be a fehéregyensúlyt, a telítettséget és az élességet, ahelyett, hogy ezeket a döntéseket a fényképezőgép automatikus beállításaira bíznák.

A legújabban megjelent JPEG 2000 formátumhoz Photoshop támogatást biztosító másik bővítménnyel együtt szállított Photoshop Camera Raw program már ma letölthető az Adobe honlapjáról.

"Az új technológia megjelentetését előrehoztuk, mert ügyfeleink azt mondták, hogy a művészetükben és szakmájukban legfontosabb programban, a Photoshopban nyers fényképezőgép formátumokkal szeretnének találkozni és dolgozni," -- mondta Bryan Lamkin, az Adobe Systems Digitális Képalkotó és Videó Termékek első alelnöke. "Miközben a funkciót várhatóan a Photoshop későbbi verzióiba építjük be, szerettük volna azt mielőbb vásárlóink kezébe adni".

Ahogy a professzionális fényképészeti ágakban a hagyományos filmeket felváltják a digitális tükörreflexes fényképezőgépek, a fotósoknak egységes módszerre van szükségük ahhoz, hogy a tömörítetlen digitális negatívokhoz hozzáférjenek és azokkal dolgozzanak. A Photoshop Camera Raw bővítménnyel a tömörítetlen fájlokon többek között a következő javításokat lehet elvégezni: fehéregyensúly, hőmérséklet, tónus, expozíció, árnyalat, kontraszt, színtelítettség,; élesség és átmenet.

A bővítmény azt a lehetőséget is biztosítja, hogy a nyers fájlokba a Photoshop program fájlböngészőjéből betekintsünk, a fájlokat pedig a minőség romlása nélkül, csatornánként 16 bites mélységben közvetlenül Photoshopba importálhatjuk. Minden támogatott fényképezőgépnél alapértelmezett és egyéni nyers képbeállítás lehetséges, valamint azt a menetek között állítani, illetve menteni lehet. A fényképész vagy a grafikus szakember számára jobb végleges képminőséget, importot követően kevesebb módosítást, valamint a munkamenet nagyobb hatékonyságát eredményezi az, hogy ugyanazon felvétel beállításait több fájlra is alkalmazni lehet.

A támogatott fényképezőgépek és natív nyersformátumok teljes listája az Adobe weboldalán olvasható el. A Photoshop Camera Raw és JPEG 2000 bővítmény angol verziója 99 dollárért egy fájlként letölthető az Adobe honlapjáról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.