Szerző: Ady Krisztián

2003. február 28. 17:23

Újabb korlátozás a Vodafone GPRS szolgáltatásán -- 1 GB havi limit az internetezőknek

A Vodafone újabb, a napi sajtóban közzétett közleményben értesítette előfizetőit, hogy korlátozást vezet be GPRS Internet szolgáltatását igénybevevő előfizetői számára. A korlátozás 2003. március 15-én 0:00 órától lép életbe.

[HWSW] A Vodafone újabb, a napi sajtóban közzétett közleményben értesítette előfizetőit, hogy korlátozást vezet be GPRS Internet szolgáltatását igénybevevő előfizetői számára. A korlátozás 2003. március 15-én 0:00 órától lép életbe.

A GPRS Internet szolgáltatásra előfizetett felhasználók maximum heti 400 MB, havi 1 GB adatot tölthetnek le. A megszabott limitet átlépő felhasználóknak az adott hónapban korlátozásra kell számítaniuk.

A Vodafone a 2003. február 12. 00:00-órától életbe lépett új, a 8.3 és 8.4.1. pontján módosított Általános Szerződési Feltételekkel teremtette meg a korlátozások bevezetésének lehetőségét:

"A Vodafone fenntartja a jogát, hogy szüneteltesse, korlátozza vagy megszüntesse a szolgáltatás nyújtását, az adatforgalom függvényében, illetve akkor, ha az Előfizető úgy használja a szolgáltatást, hogy az a szolgáltatás nyújtását részben vagy teljes egészében megszakítja, hatékonyságát jelentősen csökkenti vagy egyéb módon csorbítja, illetőleg nagy valószínűséggel az előzőek bekövetkezését okozhatja."

A Vodafone az adatforgalmi korlátozást elsőként a GPRS WAP szolgáltatást prepaid kártyán igenybevevők számára vezette be, az előfizetők kis csoportja ugyanis -- a cég állítása szerint -- rendkívüli forgalmat generált a hálózatban. A maximálisan letölthető havi adatmennyiséget a GPRS WAP szolgáltatás esetén 5 MB-ban határozták meg.

A korlátozás miatt nemrég panasszal fordult a Hírközlési Felügyelet (HÍF) ügyfélszolgálatához és a Hírközlési Döntőbizottsághoz (HDb) az internetezők érdekeit felkaroló Netért egyesület.

A Netért panaszának egyik fontos eleme az, hogy a szerződési feltételek megváltoztatása egyoldalú, ráadásul olyan szolgáltatásra vonatkozó korlátozás lehetőségét jelenti be, melyet a szolgáltató minden fórumon korlátlanként hirdet(ett). Az érdekvédelmi egyesület levele szerint a módosítás lehetőséget ad a szolgáltatónak arra is, hogy az egyébként neki felróható okból fellépő szolgáltatáskimaradás esetén is "korlátozás" magyarázattal elhárítsa magától a felelősséget, ezzel együtt a szerződésben vállalt teljesítési kötelezettséget.

Az érdekvédelmi szervezet valamennyi tagjának és szimpatizánsának megküldte a levelet arra kérve őket, hogy ha egyetértenek az abban foglaltakkal, aláírásukkal együtt továbbítsák azt a Hírközlési Felügyeletnek.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról