Szerző: Barna József

2003. február 27. 08:54:51

A Microsoft árcsökkentésre kényszerül Tajvanon

[WSJ] A Microsoft tegnap megállapodást kötött a cég árazási stratégiáját vizsgáló tajvani hatóságokkal. A megegyezés értelmében a szoftvervállalat átlagosan 26,7 százalékkal csökkenti termékeinek árát a szigetországban.

[WSJ] A Microsoft tegnap megállapodást kötött a cég árazási stratégiáját vizsgáló tajvani hatóságokkal. A megegyezés értelmében a szoftvervállalat átlagosan 26,7 százalékkal csökkenti termékeinek árát a szigetországban.

A tajvani kormány tavaly tavasszal indított vizsgálatot a Microsoft ellen, melynek során arra kereste a választ, hogy a szoftveróriás nem piaci dominanciájával visszaélve emelte-e termékeinek árait a szigetországban. A tajvani kereskedelmi bizottság (FTC) égisze alatt felállított vizsgálóbizottságnak hat hónap állt rendelkezésére arra, hogy döntsön, milyen szankciókkal sújtja a céget.

A kereskedelmi bizottság 1992-ben alakult meg Tajvanon azzal a céllal, hogy a szabad kereskedelemmel kapcsolatos jogi szabályozások alapelveit kidolgozza, és felügyelje a szabad versenyt veszélyeztető ügyek kivizsgálását. A szervezet a Microsoft vállalati ügyfeleinek panasza alapján indította el vizsgálatát. A panaszok szerint ugyanis a szoftveróriás 2001 augusztusában jelentős többletkiadást jelentő vállalati licencmegoldásokat kényszerített rájuk, valamint nem tette lehetővé egyes -- így szövegszerkesztő és táblázatkezelő -- szoftvereinek önálló megvásárlását, csupán igen drága csomagokban kínálta azokat.

A kereskedelmi bizottság a rendelkezésére álló hat hónap alatt nem tudott egyértelmű bizonyítékokat felsorakoztatni a Microsoft versenyellenes stratégiájának alátámasztására, azonban a vállalat október végén maga kezdeményezett tárgyalásokat egy lehetséges megállapodásról.

A tegnap nyilvánosságra hozott egyezség értelmében a Microsoft 13,2 és 54,5 százalék közötti mértékben kényszerül csökkenteni szoftvereinek árát Tajvanon. A vállalatnak továbbá önálló termékként is forgalomba kell hoznia az Office irodai programcsomag olyan népszerű komponenseit, mint a Word szövegszerkesztő vagy az Excel táblázatkezelő alkalmazás. Ezen túlmenően a Microsoft a tajvani kormány számára is betekintést enged a Windows forráskódjába.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 04:46

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.