Szerző: Barna József

2003. január 31. 12:28

Az AMD elhalasztotta Athlon 64 processzorainak premierjét

Az AMD ma sajtóközleményben jelentette be új processzorainak pontos megjelenési dátumát. A bejelentés részben igazolta az eddig kiszivárgott információkat, meglepetést okozott azonban, hogy az asztali számítógépekbe szánt 64 bites Athlon 64 processzor csak ősszel kerül piacra.

[HWSW] Az AMD ma sajtóközleményben jelentette be új processzorainak pontos megjelenési dátumát. A bejelentés részben igazolta az eddig kiszivárgott információkat, meglepetést okozott azonban, hogy az asztali számítógépekbe szánt 64 bites Athlon 64 processzor csak ősszel kerül piacra.

A közlemény szerint a többprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt, nyolcadik generációs AMD-processzor, az Opteron április 22-én debütál New Yorkban. Az első modellek 1,4, 1,6 és 1,8 GHz-en üzemelnek majd és modellszámozással ellátva kerülnek forgalomba. A cég egyben bejelentette, hogy a megnövelt méretű, 512 kbyte gyorsítótárral szerelt Barton magon alapuló Athlon XP 3000+ processzorok február 10-én jelennek meg, míg a 3200+ jelölésű változat premierje az év közepén esedékes.

Csalódást okoz ugyanakkor, hogy az asztali számítógépekbe szánt nyolcadik generációs processzor, az Athlon 64 csupán szeptemberben kerül piacra. Az AMD szóvivője lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy több ok is az Athlon 64 piaci premierjének kitolása mellett szólt. Mint kiemelte, a Barton a vállalat várakozásainál jobban skálázódik, így e széria a harmadik negyedévig bizonyosan képes állni a versenyt a leggyorsabb Intel Pentium 4 processzorokkal. Ugyanakkor az Athlon 64 mintapéldányairól ez nem mondható el: az AMD és az IBM között nemrégiben rohamléptekben megkötött fejlesztési megállapodás egyik alapvető célja egyebek mellett az Athlon 64 gyártása során alkalmazott SOI (silicon on insulator) tranzisztortechnológia skálázhatóságának javítása, tette hozzá.


A módosított útiterv

Amint az ismert, az egyprocesszoros asztali számítógépekbe szánt Athlon 64 egy 72 bit széles DDR memóriabusszal rendelkezik, és maximálisan 4 Gbyte DDR200/266/333 szabványnak megfelelő memóriát támogat. A processzor egyetlen 16 bites HyperTransport interfészt, 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache), míg 256 kbyte vagy 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, és 754 tűs mPGA tokozásban kerül forgalomba.

A maximálisan nyolcprocesszoros rendszerekben használható Opteron kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. A ClawHammerrel ellentétben az Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel rendelkezik a multiprocesszoros támogatás miatt. A processzor 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache) és 1 vagy 2 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd, és 940 tűs mPGA tokozást kap.

Az AMD hivatalos sajtóanyagai szerint a 0,13 mikronos SOI technológiával előállított nyolcadik generációs architektúra az Athlonhoz képest 20-25%-ot profitál az integrált memóriavezérlő alkalmazásából, míg további 5%-ot az architekturális fejlesztésekből.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról