Szerző: Vörös Péter

2003. január 30. 16:40

Az SAP a várakozásoknál jobb évet zárt

[Bloomberg, WSJ] A német SAP ma bejelentette negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit, amelyek a várakozásoknál jobban alakultak: a cég forgalma és működési nyeresége nőtt, a költségek pedig csökkentek.

A cég könnyedén túlszárnyalta azt a célkitűzést, miszerint legalább 1 százalékkal kell emelni a működési haszonrést: a 2001-es 20 százalékkal szemben 2002-ben ez 22,7 százalék, a negyedik negyedévben pedig 34 százalék volt.

A negyedik negyedéves nettó nyereség 474 millió euró volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 319 millió euróval, beleértve az amerikai Commerce One szoftvercéggel kapcsolatos költségeket és más egyszeri kiadásokat. Az egyszeri tételeket nem számítva a cég nettó nyeresége 19 százalékkal 492 millió euróra nőtt.

Európa legnagyobb szoftvergyártója azt is közölte, hogy 2002-ben a forgalom 1 százalékkal 7,4 milliárd euróra emelkedett. A negyedik negyedéves forgalom 2 százalékkal 2,28 milliárd euróra csökkent, e mögött jórészt a gyengébb dollár állt, annak hatását figyelmen kívül hagyva a forgalom 5 százalékkal nőtt.

Az SAP nem szolgált forgalomelőrejelzéssel az idei évet illetően, annyit viszont elárult, hogy a nyereségesség javulni fog: a részvényenkénti pro forma nyereség 3,45-3,60 euró között lesz, szemben a tavalyi 3,29 euróval.

"A továbbra is kiszámíthatatlan politikai és gazdasági helyzet ellenére a vállalat arra számít, hogy 2003-ban folytatja a piaci részesedés növelését és a nyereségesség javítását" -- közölte az SAP egy nyilatkozatban.

"Fantasztikus a vállalat teljesítménye a haszonrést tekintve, a vártnál jóval erősebbek az eredmények" -- mondta Adam Wood, a Deutsche Bank elemzője. "Ezt figyelembe véve úgy véljük, hogy a vállalat elég óvatos az idei kilátásokat illetően."

A cég azt is közölte, hogy növelte piaci részesedését az olyan nagy amerikai riválisokkal szemben, mint az Oracle és a PeopleSoft, sőt a kulcsfontosságú CRM (customer relationship management, ügyfélkapcsolat-menedzsment) piacon a negyedik negyedévben sikerült megelőznie a korábban egyértelműen piacvezető Siebelt. A cég szerint az egy évvel korábbi 41 százalékkal szemben 50 százalékra nőtt az SAP piaci részesedése az öt legnagyobb riválissal szemben.

Ugyan a szoftverlicenc-eladások (a növekedés egyik legfőbb mutatója) 7 százalékkal 958 millió euróra csökkentek a negyedik negyedévben, de ez is jelentősen az elemzők várakozásai fölött volt.

A növekedés fő forrása a német piac volt, ahol a szoftverlicenc-eladások 11 százalékkal emelkedtek 2002-ben, az európai régió egészét tekintve 1 százalékos volt a visszaesés. A kulcsfontosságú amerikai piacon a licenceladások változatlan devizaárfolyamon számítva is 16 százalékkal csökkentek.

A cég részvényárfolyama tegnap 45 centtel (1,92 százalékkal) 22,95 dollárra esett vissza. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 9,93-39,04 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról