Szerző: Vörös Péter

2003. január 30. 15:15

Az AOL 99 milliárd dolláros veszteséggel zárta a tavalyi évet

[CNET, WSJ] Az AOL tegnap közzétette negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit, a cég éves nettó vesztesége 98,7 milliárd dollár volt, ez a vállalattörténelem legnagyobb éves vesztesége. Ebből a negyedik negyedévre jutott egy 45,5 milliárd dolláros tétel, amit az America Online (AOL) divízió értékének csökkenése miatt kellett elkönyvelni.

[CNET, WSJ] Az AOL tegnap közzétette negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit, a cég éves nettó vesztesége 98,7 milliárd dollár volt, ez a vállalattörténelem legnagyobb éves vesztesége. Ebből a negyedik negyedévre jutott egy 45,5 milliárd dolláros tétel, amit az America Online (AOL) divízió értékének csökkenése miatt kellett elkönyvelni.

A negyedik negyedéves forgalom 8 százalékkal 11,4 milliárd dollárra emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 11,2 milliárd dolláros forgalomra számítottak.

A cég közölte, hogy a negyedéves EBITDA (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség) 16 százalékkal 2,8 milliárd dollárra emelkedett, miután az összes divízió kétszámjegyű növekedést produkált e téren, leszámítva az AOL, ahol az EBITDA csökkent. (Megj.: Az EBITDA az USA-ban a médiavállalatok esetében az egyik legfőbb pénzügyi mutató, Európában pedig általában ez az egyik legelterjedtebb nyereségmutató.)

A 2002-es év egészében a cég forgalma 41,1 milliárd dollár volt, ez 7 százalékos emelkedés 2001-hez képest. Az elemzők 41 milliárd dolláros forgalomra számítottak. Az éves EBITDA 5 százalékkal 9,1 milliárd dollárra nőtt.

A rendelkezésre álló cash flow 153 százalékkal 4,2 milliárd dollárra emelkedett, egyrészt a magasabb EBITDA, másrészt az alacsonyabb tőkeberuházások miatt.

Ted Turner
Ted Turner

Az eredmények bejelentésével egy időben benyújtotta lemondását Ted Turner, az AOL Time Warner alelnöke, a CNN alapítója. Ő már a sokadik felsővezető a cégnél, aki az AOL és a Time Warner két évvel ezelőtti egyesülése óta mond le: legutóbb Steve Case, az AOL alapítója jelentette be, hogy májusi hatállyal lemond az igazgatótanács-elnöki posztról.

Turner döntésével a vállalat irányítása teljes egészében Richard Parsons elnök-vezérigazgató kezébe kerül, aki májustól lesz az igazgatótanács elnöke.

A cég egyértelműen az AOL-t okolja a gyenge teljesítményért. A vállalat most azt tervezi, hogy 2004-ig 20 milliárd dollárral csökkenti adósságát.

Az AOL Time Warner egyúttal közölte, hogy a szabad cash flowt adósságtörlesztésre fogja használni. Ezt az irányt jól mutatja a Hughes Electronics-ban lévő részesedés 800 millió dollárért történt eladása és a Time Warner Cable kábeltévé-divízió tervezett tőzsdei bevezetése, amely tavasszal várható.

Az elemzők szerint a cégnek fontolóra kell vennie az AOL divízió eladását, ha az nem mutat javulást, bár a vállalat egyelőre elutasította az ezzel kapcsolatos spekulációkat. Parsons és csapata ezzel együtt elindított egy programot a divízió javítása érdekében, de egyelőre túl korai megítélni azt, hogy ez működik-e vagy sem.

A várakozásoknak megfelelően az AOL részleg kiábrándító pénzügyi eredményekkel szolgált. A negyedik negyedévben a divízió EBITDA-ja 11 százalékkal csökkent, míg a forgalom 6 százalékkal esett vissza. Az év egészében az EBITDA 22 százalékkal csökkent, míg az eladások 4 százalékkal estek vissza.

Az AOL gondjai túlmutatnak a hirdetéseken és az e-kereskedelmen, a világ legnagyobb internetszolgáltatójának előfizetői száma 35,2 millióra csökkent a harmadik negyedéves 35,3 millióról.

A vállalat bejelentette, hogy a kábeltévé-divízió EBITDA-ja 13 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, míg a forgalom 12 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. Az év egészében az EBITDA 12 százalékkal 2,76 milliárd dollárra nőtt, míg a forgalom 15 százalékkal mintegy 7 milliárd dollárra emelkedett.

Az AOL Time Warner film/szórakoztatási divíziójának EBITDA-ja és forgalma egyaránt 13 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben. Az év egészében az EBITDA 21 százalékkal 1,23 milliárd dollárra emelkedett, míg a forgalom 15 százalékkal 10 milliárd dollár fölé nőtt, egyebek között olyan nagy sikerű filmeknek köszönhetően, mint a Harry Potter és a Gyűrűk Ura.

Az eredmények bejelentése tegnap a tőzsdezárás után történt. A szerdai nap során a cég részvényárfolyama 30 centtel (2,20 százalékkal) 13,96 dollárra emelkedett, azonban a tőzsdezárás utáni kereskedelemben a részvényárfolyam 1,41 dollárral (10,10 százalékkal) 12,55 dollárra esett vissza. Az elmúlt egy év során a részvényárfolyam 8,70-28,54 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról