Szerző: Barna József

2003. január 29. 17:10

Novell Kompetencia Központ létesül a Budapesti Műszaki Főiskolán

[Novell Magyarország] A Novell Magyarország Kft. és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kara (NIK) együttműködési megállapodást kötött, amelynek eredményeként a Karon Novell Kompetencia Központ létesül. A megállapodás ünnepélyes aláírására Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter jelenlétében a mai napon sajtótájékoztató keretében került sor.

[Novell Magyarország] A Novell Magyarország Kft. és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kara (NIK) együttműködési megállapodást kötött, amelynek eredményeként a Karon Novell Kompetencia Központ létesül. A megállapodás ünnepélyes aláírására Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter jelenlétében a mai napon sajtótájékoztató keretében került sor. Az együttműködés keretében a Kompetencia Központ lehetőségeinek felhasználásával a Kar a Novell termékeire alapozva új technológiákat adaptál az oktatásban, és ezzel biztosítja hallgatóinak a világszerte elismert Novell-minősítések megszerzéséhez szükséges szaktudás elsajátításának lehetőségét.

"A Novell számára kiemelten fontos a magyarországi felsőoktatási intézmények szakmai munkájának segítése, a hallgatók számára a mindennapi életben jól használható, magas szintű tudás megszerzésének támogatása" -- mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. "A Novell Magyarország Kft. ezért szakmailag és anyagilag is segíti a Novell Kompetencia Központ létrehozását és működését. A Kompetencia Központ elindulását a Novell Magyarország mintegy 6 millió forint értékű Novell-szoftverrel támogatja, valamint vállalja, hogy a szakképzési hozzájárulásról és a képzési rendszer egészéről szóló 2001. évi LI. számú törvény által biztosított keretek között, és lehetőség szerint más forrásokból is, anyagilag is támogatja a Karon folyó hálózatorientált képzést. Az együttműködési megállapodás határozatlan időre kerül aláírásra, de évente felülvizsgáljuk annak bővítési, kiterjesztési lehetőségeit."

"A Karon évente több száz informatikus mérnök szerez diplomát" -- mondta Dr. Sima Dezső, a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar főigazgatója. "A Novell Kompetencia Központ -- NKK -- megalakításának legfőbb célja, hogy Novell hálózati technológiák tekintetében jelentős szakmai ismereteket felhalmozó és azokat továbbadó kompetencia jöjjön létre a Kar keretei között."

A megállapodás keretében az együttműködés tapasztalatai és az aktuális igények közös értékelése alapján a Kar a jövőben kiszélesíti az oktatott Novell-kurzusok és a megszerezhető minősítések körét. A bővítés célja, hogy a hálózati operációs rendszerek és az ezekhez közvetlenül kapcsolódó technológiák mellett a nagy, integrált hálózati rendszerek és összetett hálózati szolgáltatások alkalmazásához szükséges ismeretek is beépüljenek az oktatásba.

Az NKK személyi állománya kezdetben öt munkatárs, de a későbbiekben kooperatív képzésben résztvevő hallgatók bevonását is tervezik. Az NKK a Novell Magyarország Kft. hathatós szakmai és anyagi támogatásával működik. A Novell biztosítja a legfrissebb programverziók, dokumentációk és tematikák oktatási célú elérését, továbbá konzultációs segítséget nyújt.

Az NKK a Kar hallgatói számára ingyenes, fakultatív tanfolyamokat tart, amelyek kezdetben a Novell piacvezető címtárszolgáltatásának, az eDirectorynek (korábbi nevén NDS) és a ZENworks termékcsaládnak a megismertetését célozzák. A tanfolyamot utolsó éves hallgatók választhatják. A hallgatói tanfolyamok lebonyolításában kezdetben a Novell munkatársai is szerepet vállalnak.

A hallgatók a fakultatív tanfolyam elvégzésével lehetőséget kapnak hivatalos Novell-minősítések (CNA, CNE) megszerzésére. Az NKK informatikai alapképesítéssel rendelkezők számára, térítés ellenében, Novell ismereteket nyújtó szakmai továbbképző tanfolyamok megtartását is tervezi. A Novell támogatásával az NKK munkatársai folyamatosan megújítják ismereteiket. Az NKK oktatási tevékenysége mellett a jövőben szakértői, kutatás-fejlesztési feladatok vállalását is tervezi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról