Szerző: Barna József

2003. január 28. 10:29

A Prolink bejelentette GeForce FX chipes videokártyáját

A tajvani Prolink Microsystems ma sajtóközleményben jelentette be PixelView GeForce FX márkanevű videokártyáját. Noha ezt neve nem mutatja, a termék a GeForce FX 5800 Ultra referenciának megfelelő specifikációkkal bír.

[HWSW] A tajvani Prolink Microsystems ma sajtóközleményben jelentette be PixelView GeForce FX márkanevű videokártyáját. Noha ezt neve nem mutatja, a termék a GeForce FX 5800 Ultra referenciának megfelelő specifikációkkal bír.

Amint az ismert, a GeForce FX grafikus processzor 0,13 mikronos rézalapú technológiával készül a tajvani TSMC gyáraiban és körülbelül 125 millió tranzisztorból épül fel. Az ATI Radeon 9700-hoz hasonlóan a GeForce FX is 8 renderelő futószalaggal és futószalagonként 1 textúrázó egységgel rendelkezik. A GeForce FX 5800 Ultra videokártyákon a grafikus processzor és a DDR-II memóriák egyaránt 500 MHz-es sebességen üzemelnek.

A GeForce FX lelke az úgynevezett CineFX architektúra, amely a valóságban a DirectX 9.x-gyorsításért felelős motor hangzatos neve. Természetesen az NV30 teljes DirectX 9-gyorsítást kínál, azaz támogatja a Pixel Shader 2.0, Vertex Shader 2.0 funkciókat, valamint az RGB komponensenkénti 16 és 32 bites lebegőpontos színábrázolást.

Minthogy az NVIDIA előírja annak alkalmazását, a PixelView GeForce FX kártyán is ugyanaz a hűtőrendszer található, melynek fülsüketítő zaja a tegnap megjelent GeForce FX-tesztek szerzőit sokkolta. Amint arról hírt adtunk, a réz hűtőbordával szerelt hűtő egy teljes PCI kártyahelyet elfoglal az AGP slot mellett és nem kis mértékben járul hozzá a videokártya csekélynek nem mondható, 610 grammos súlyához.

A Prolink nem közölte, hogy mikor várható a termék piaci megjelenése. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az első GeForce FX chipes videokártyák leghamarabb február végén vagy március elején lesznek megvásárolhatóak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.