Szerző: Barna József

2003. január 25. 11:34

Microsoft: Palladium helyett valami más

[CNET] A Microsoft pénteken bejelentette, hogy megváltoztatja a már bevezetése előtt indulatos vitákat kiváltó, a jövőbeni Windows operációs rendszerek szerves részét képező biztonságtechnikai megoldás, a Palladium nevét. A szoftvercég -- elvetve a városvédő Pallas Athéné szobrára utaló elnevezést -- a mitológia források helyett a szellemtelenebb technológiai szakzsargont választotta. A Palladium új neve: a biztonságos számítástechnika következő generációs alapja.

[CNET] A Microsoft pénteken bejelentette, hogy megváltoztatja a már bevezetése előtt indulatos vitákat kiváltó, a jövőbeni Windows operációs rendszerek szerves részét képező biztonságtechnikai megoldás, a Palladium nevét. A szoftvercég -- elvetve a városvédő Pallas Athéné szobrára utaló elnevezést -- a mitológia források helyett a szellemtelenebb technológiai szakzsargont választotta. A Palladium új neve: "a biztonságos számítástechnika következő generációs alapja."

A redmondi vállalat tavaly nyáron jelentette be, hogy egy olyan, Palladium kódnevű technológián dolgozik, amely a vállalati és otthoni felhasználók számára lehetővé tenné a bizalmas adatok és a hálózati kommunikáció védelmét. Annak ellenére, hogy a technológia részletei nem láttak napvilágot, és így tulajdonképpen a mai napig szinte semmit sem tudni róla, rövid időn belül támadások kereszttüzébe került.

A hozzáférhető információk szerint amit korábban Palladium néven ismertünk, nem más, mint a TCPA (Trusted Computing Platform Alliance) szövetség által megalkotott hardverplatform biztonsági lehetőségeit kihasználó szoftverkomponens, amely a Microsoft operációs rendszereinek a közeljövőben már a szerves része lesz. A kritikusok azonban úgy vélik, általa az elképzelhető legsötétebb utópiák válhatnak valóra, túl sok információt adhat a szoftverekkel és az egyéb digitális tartalmakkal foglalkozó kiadói oldal kezébe, miközben egyre kitaszítottabb helyzetbe kerül a felhasználó.

"A hivatalos álláspont -- ami igaz is -- az, hogy már jó ideje meg akartuk változtatni a nevet, mert az túlzottan is a figyelem középpontjába került és rengeteg tévképzetet szült" -- mondta Mario Juarez, a Microsoft Windows Trusted Platform Technologies Group termékmenedzsere a névváltoztatás kapcsán a CNET-nek.

Juarez közölte továbbá, hogy a Palladium név elhagyása mellett szólt annak terheltsége mellett az is, hogy egy általa megnevezni nem kívánt amerikai kisvállalat védjegyként kívánja bejegyezni a terminust, így a Microsoft szinte bizonyosan pernek nézett volna elébe. A névváltoztatás híre egy nappal azután érkezett, hogy Bill Gates egy levélében a technológiáról úgy írt, mint "amelynek eredetileg Palladium volt a kódneve".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról