Szerző: Barna József

2003. január 23. 19:01

PC1200 RDRAM-ot támogató alaplapot dob piacra az ABIT

A Silicon Integrated Systems (SiS) ma sajtóközleményben jelentette be, hogy az ABIT készíti el az első, SiSR658 lapkakészletre épülő alaplapot. A hamarosan piacra kerülő, Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt ABIT SI7 fejlesztésében a Rambus és a Samsung is közreműködött.

[HWSW] A Silicon Integrated Systems (SiS) ma sajtóközleményben jelentette be, hogy az ABIT készíti el az első, SiSR658 lapkakészletre épülő alaplapot. A hamarosan piacra kerülő, Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt ABIT SI7 fejlesztésében a Rambus és a Samsung is közreműködött.

Noha bejelentésekor ez nem szerepelt a SiS R658 specifikációi között, az ABIT alaplapja képes kezelni a PC1200 RDRAM-modulokat is, melyekkel kétcsatornás konfiguráció esetén maximálisan 4,8 Gbyte/sec sávszélesség érhető el. A chip érdekessége, hogy egycsatornás memóriakonfigurációt is támogat, azonban ilyenkor a memória sávszélessége értelemszerűen felére csökken: PC1066 RDRAM használata esetén 2,1 Gbyte/sec-re, PC1200 modulok használatával pedig 2,4 Gbyte/sec-re.

Az ABIT SI7 maximálisan 2 Gbyte PC1200/1066 RDRAM-ot támogat és képes kezelni a 8x AGP interfészt használó videokártyákat. A SiSR658 north bridge mellé társított SiS963 lapkának köszönhetően rendelkezik USB 2.0-, IEEE 1394a- (FireWire) és hálózati vezérlővel, valamint hatcsatornás hangzás megszólaltatására képes. Az ABIT ezen felül Gigabit Ethernet és Serial ATA-vezérlőt is integrált a lapra.

A lap egyetlen hendikepje, hogy csupán 400 és 533 MHz-es rendszerbuszt igénylő Pentium 4 processzorok fogadására alkalmas. Megjelenésének pontos időpontjáról, valamint áráról a vállalat nem közölt információt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról