Szerző: roberto

2003. január 23. 12:05

A Bitstream tíz minőségi betűtípussal támogatja a nyílt forráskódú rendszereket

[GNOME.org, HWSW] A Bitstream Inc. és a GNOME Foundation

[GNOME.org, HWSW] A Bitstream Inc. és a GNOME Foundation bejelentette, hogy a nyílt forráskódú szoftverek minőségi fontmegjelenítési problémáit orvosolandó a Bitstream Inc. tíz betűtípust fog kibocsátani nyílt forráskódú licenceléssel.

A linuxos grafikus rendszereken a probléma már a kezdetek óta megoldásra várt, és csak súlyosbodott, amikor néhány éve a Linux rendszerek is képessé váltak a TrueType és OpenType fontok kezelésére. A szabad szoftverek ugyan számos egyéb formátumon kívül képesek a népszerű Type1, TrueType és OpenType formátumok kezelésére is, ám az említett formátumokban nem áll rendelkezésre elegendő, jó minőségű, nyílt forráskódú font. A szabad rendszerek hívei eddig (jobb híján) főleg a Microsoft által kibocsátott TrueType készleteket használták, illetve a német URW++ GmbH által kibocsátott Type1 fontokat.

A Bitstream most összesen tíz, talpas (serif), talpnélküli (groteszk, sans-serif) és azonos szélességű (monospaced) betűkészlet speciális nyílt forráskódú licenceléséről döntött, amelyekkel teljes mértékben kihasználhatóak lesznek az olyan szoftverek megjelenítési képességei, mint az XFree86, a Freetype, az Xft2 és az ezeket használó Pango és Qt könyvtárak, valamint a rájuk épülő grafikus munkakörnyezetek, például a GNOME és a KDE.

Jim Gettys, a HP és a GNOME Foundation igazgatótanácsának a tagja a bejelentés kapcsán elmondta, hogy "ezek a fontok minden fejlesztő és felhasználó számára elérhetőek lesznek, ezáltal a GNOME és az egyéb nyílt forráskódú programok megjelenése vonzóbb lesz". A hír további kommentárokat nem igényel, bár a pontos részletekről még nem lehet túl sokat tudni (milyen betűtípusok, milyen formátumok, milyen licencelés), a bejelentés az év legfontosabb eseménye lehet a Linux desktop technológiában.

Az 1981-ben alapított, massachusettsi székhelyű Bitstream Inc. betűtípus-technológiával, digitális betűtípusokkal és betűtípus-tervezéssel foglalkozik, olyan technológiák köthetők a cég nevéhez, mint a TrueDoc és a FontFusion.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.