Szerző: Ady Krisztián

2003. január 20. 18:56

További rádiófrekvenciákat szabadítana fel a vezeték nélküli hálózatok számára a Szövetségi Hírközlési Bizottság

[News.com] Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) újabb rádiófrekvenciákat szabadítana fel, osztana meg a vezeték nélküli hálózati technológiák és kártyák, többek között a Wi-Fi (802.11b) eszközök számára.

[News.com] Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) újabb rádiófrekvenciákat szabadítana fel, osztana meg a vezeték nélküli hálózati technológiák és kártyák, többek között a Wi-Fi (802.11b) eszközök számára.

Az új előterjesztés szerint a vezeték nélküli eszközök az adott körzetben található használaton kívüli, televíziós tartományba tartozó frekvenciasávokat is használhatnák, abban az esetben, ha nem interferálnak más már jóváhagyott eszközökkel, szolgáltatásokkal.

Egy FCC képviselő szerint a december 20-án keltezett feljegyzés a hónap végén léphet a megvalósulás útjára, amikor a hivatal a tervezetet nyilvánosságra hozza. Ettől az időponttól számítva 75 napig bárki kommentálhatja az abban foglaltakat.

A hivatal ugyanakkor erőteljes ellenállásra számít a tervezettel kapcsolatban a tv-társaságok és műsorszórók részéről, akik minden korábbi ilyen irányú felvetést mereven elutasítottak, ádázan küzdve az általuk birtokolt frekvenciákért.

Az FCC egy ideje a digitális televíziózásra, műsorszórásra történő áttérést sürgeti, mely ezeket a frekvenciasávokat felszabadítaná, tehermentesítené. Így ezek a frekvenciák hasonló szolgáltatásokra, célokra szabadon felhasználhatók lennének.

A jelenleg általánosan használt (802.11b-alapú) Wi-Fi vezeték nélküli technológia a 2,4 GHz-es szabad frekvenciasávot használja, ez a rádiófrekvencia ugyanakkor nem csak hazánkban túlzsúfolt. A világ más országaiban is interferenciákkal, zavarokkal küszködnek a szolgáltatók, ezek a szabad frekcvenciasávok enyhítenének ezeken a gondokon.

Az analóg televíziócsatornák számára fenntartott tartományok közül az 54-72 MHz, 76-88 MHz, 174-216 MHz és 470-806 MHz sávokat osztaná meg, szabadítaná fel a tervezet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról