Szerző: Ady Krisztián

2003. január 22. 13:37

LinuxWorld: letölthetővé vált a nyílt forráskódú Helix platform harmadik komponense is

A New York-i LinuxWorld expón a RealNetworks bejelentette a Helix platform harmadik nyílt forráskódú komponensének, a Helix DMA Servernek a közzétételét. A digitális tartalmak továbbításához szükséges szerveralkalmazás forráskódja a több mint 10000 regisztrált fejlesztő számára a Helix Community weboldaláról érhető el. A forráskód megjelentetését követően teljes end-to-end megoldásokat építhetnek a szoftverfejlesztők a Helix platform segítségével.

A New York-i LinuxWorld expón a RealNetworks bejelentette a Helix platform harmadik nyílt forráskódú komponensének, a Helix DMA Servernek a közzétételét. A digitális tartalmak továbbításához szükséges szerveralkalmazás forráskódja a több mint 10000 regisztrált fejlesztő számára a Helix Community weboldaláról érhető el. A forráskód megjelentetését követően teljes "end-to-end" megoldásokat építhetnek a szoftverfejlesztők a Helix platform segítségével.

A Helix DNA Server megjelentetése újabb lépés a RealNetworks számára egy univerzális platform létrehozása felé, melynek nem titkolt célja a Microsoft előretörésének megakadályozása. A RealNetworks szerint a nyílt forráskód miatt a közeljövőben egyre több platformon, illetve eszközben használják majd a Helix technológiát.

Az elmúlt évben a RealNetworks a Helix platform két részét tette elérhetővé: a fejlesztők a lejátszóprogramot, valamint az állományok digitális formátumban történő sugárzásához szükséges enkódoló szoftvert tölthették le forráskód formájában.

A Helix DNA Server a korábbi tervek szerint kétféle licenckonstrucióban lesz elérhető. Az első a teljesen nyílt forrású változat, amely ingyenes, azonban nem tesz lehetővé kereskedelmi jellegű felhasználást. Azon cégek, amelyek a Real technológiát kereskedelmi céllal használnák, az évente eladott első egymillió szoftver vagy készülék után még nem kell díjat fizessenek, azután azonban darabonként 10 centet kell fizetniük a RealNetworksnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról