Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 9. 16:28

Az Apple bejelentette Keynote prezentációkészítő szoftverét

Az Apple a Macworld Expo szakkiállítás és konferencia megnyitóján bemutatta a Mac OS platformra készült új prezentációs szoftverét, mely

[HWSW] Az Apple a Macworld Expo szakkiállítás és konferencia megnyitóján bemutatta a Mac OS platformra készült új prezentációs szoftverét, mely mindenki számára lehetővé teszi professzionális minőségű bemutatók készítését.

Az Apple-termékek legendás egyszerűségének sikerére építő Keynote előre gyártott mintákat tartalmaz és fejlett tipográfiai, illetve animációs eszközöket, valamint mozifilmbe illő minőségű effekteket kínál. A Keynote képes kezelni a QuickTime, az Adobe Acrobat PDF és a Microsoft PowerPoint állományokat, így nem csak a prezentációk elkészítését, de megosztását is megkönnyíti.

A Keynote 12 előre elkészített mintát is tartalmaz, gondosan összehangolt hátterekkel, tipográfiával, színekkel és lista-stílusokkal. A felhasználók ezekből a mintákból kiindulva gyorsan elkészíthetik bemutató anyagaikat, de természetesen teljesen új mintákat is készíthetnek egyéni stílusuknak, cégek arculatának megfelelően.

A Keynote nagy mértékben épít a Mac OS X alapvető technológiáira, mint a Quartz és az Open GL, így a bemutatókat kiváló tipográfiával, simított betűkkel és grafikával, árnyékokkal és félig áttetsző rétegekkel, megdöbbentő animációs effektekkel lehet fűszerezni. Grafika, illusztrációk, digitális fényképek és QuickTime mozik egyetlen mozdulattal beépíthetők a Keynote bemutatókba.

A dinamikus rendező segédvonalak és vonalzók segítenek a képek és szövegek pontos elhelyezésében. Meggyőző táblázatokat és grafikonokat is percek alatt lehet készíteni, akár Microsoft Excel vagy AppleWorks dokumentumokból származó adatok alapján is. A Keynote megkönnyíti az eligazodást a nagy prezentációk sokszáz lapja között is, az új navigátor ablak segítségével, mely áttekintő nézetet ad az egész bemutató anyagról. A bemutató lapjai csoportokba rendezhetők, melyek egyszerre jeleníthetők meg és rejthetők el, szintén a jobb áttekinthetőség érdekében. Tisztán szöveges nézetet is lehet választani, és a program külön kezeli az előadó saját feljegyzéseit is.

A Keynote szoftver várhatóan először 2003 februárjában kerül a viszonteladók üzleteibe. Használatához legalább PowerPC G3 processzor, 128 MByte RAM és 8 MByte videomemória, valamint Mac OS X 10.2 változat szükséges, azonban 10.2.3 ajánlott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról