Szerző: Vörös Péter

2003. január 8. 16:06

Az EDS új pénzügyi vezérigazgatót nevezett ki

[CNET, WSJ] Az Electronic Data Systems (EDS) kedden bejelentette, hogy Robert H. Swan, a Northrop Grumman kezében levő TRW eddigi pénzügyi vezetője lesz a cég pénzügyi vezérigazgatója. A 42 éves szakember korábban három General Electric divíziónál volt pénzügyi igazgató.

Swan február 10-én veszi át Jim Daley posztját, aki globális értékesítési és marketingigazgatóként a cégnél marad. A 61 éves Daley fogja felügyelni az EDS ügyfélszolgálati szervezeteit is, átvéve e posztokon Charles L. Griffith helyét, aki mindössze négy hónap után távozik a cégtől. Daley 1999 márciusa óta volt az EDS pénzügyi vezérigazgatója.

A vezetőváltás a vállalat életének nehéz időszakában történik. A cég részvényárfolyama meredeken visszaesett ősszel, miután a harmadik negyedéves eredmények jóval a várakozások alatt alakultak. A világ második legnagyobb IT szolgáltató vállalatának harmadik negyedéves eredményeiben jelentős szerepet játszottak a US Airways és a WorldCom csődeljárásokkal kapcsolatos leírások.

A cég azt is bejelentette, hogy a negyedik negyedéves nyereség részvényenként 5 centtel fog esni a United Airlinesszal kötött repülőgép-bérleti ügylet miatt, mivel a repülőtársaság anyavállalata, a UAL csődeljárást kezdeményezett maga ellen. Az EDS októberben közölte, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission) vizsgálatot indított a céggel kapcsolatban.

Swan közölte, hogy folytatni fogja a vállalat erőfeszítéseit a készpénzhelyzet javítása terén, mivel a nagy összegű outsourcing (tevékenység-kihelyezési) szerződések kapcsán erősen lecsökkent a cég készpénzállománya. "Elsősorban a készpénzhelyzetre fogok összpontosítani, másodsorban a nyereségre és harmadsorban a forgalomnövekedésre." Az EDS forgalma 2001-ben 21,5 milliárd dollár, míg 2002-ben az első három negyedév forgalma 16,2 milliárd dollár volt.

Az elemzők jól fogadták a vezetőváltást, kiemelve Swan pénzügyi vezetőként töltött éveit a GE-nél. "A cég egyértelműen komolyan veszi a hitelesség kérdését. Legalább egy változásra szükség volt a pénzügyi vezetésben" -- mondta John B. Jones Jr., a SoundView Technology Group IT szolgáltatási elemzője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról