Szerző: Barna József

2003. január 3. 11:14

A Lindows első embere pénzeli az Xbox-hackereket

Michael Robertson
Michael Robertson
[CNET] Az Xbox Linux Project a héten felfedte a vállalkozás számára busás pénzjutalmat felajánló mecénás nevét. Mint kiderült, Michael Robertson, a Lindows elnök-vezérigazgatója áll a 200 000 dolláros felajánlás mögött.

A tavaly júliusban útjára indult Xbox Linux Project két feladatot tűzött ki maga elé, melyek teljesítéséért 100-100 000 dollár pénzjutalom jár. Az első feladat a Linux operációs rendszer működtetése volt egy módosított, azaz feltört Xbox játékkonzolon. Ezt a célt már sikerült elérni, és a projekt honlapja szerint még ebben a hónapban elosztják a pénzdíjat a résztvevő hackerek között. A második feladat azonban keményebb diónak bizonyult. Ennek során azt kívánják elérni, hogy a Linux hardveres módosítás nélkül, CD-ről indítva is fusson a konzolon. Robertson nevét éppen annak kapcsán hozták nyilvánosságra, hogy egy évvel meghosszabbította a feladat végrehajtására adott határidőt, mely e hét hétfőjén járt le.

Robertson a CNET-nek nyilatkozva elmondta, hogy valóban ő ajánlotta fel a pénzdíjat a projekt számára, ám mint hozzátette, nem üzleti célok vezérelték. "Üzleti szempontból nem indokolható a lépés, nem ezért tettem. Hanem azért, mert úgy vélem, az embereknek biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy az általuk választott hardveren olyan szoftvereket futtathassanak, amilyet csak akarnak. Amikor autót vásárol az ember, nem azt várja, hogy előírják neki, milyen márkájú benzinnel használja" -- mondta.

Felöltve a Microsoft dominanciája ellen küzdő próféta szerepét, Robertson kiemelte, hogy meglátása szerint különösen aggasztó redmondi óriás által az Xbox esetében alkalmazott stratégia, hogy tudniillik egy alapvetően PC-hez hasonlító, Intel processzort használó rendszert igyekszik elzárni az alternatív felhasználási lehetőségek elől. Mindez főként annak fényében adhat okot aggodalomra, hogy a Microsoft köztudottan dolgozik egy olyan biztonsági technológián (Palladium), amely még inkább egymáshoz láncolná Windows operációs rendszereit és a számítógép hardverét. "Úgy vélem, az Xbox veszélyes precedens. A játék arra megy ki, hogy a nyílt Intel architektúrából egy zárt világot alkossanak, ebbe az irányba tart a Microsoft" -- tette hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról