Szerző: roberto

2002. december 20. 22:36

A Microsoft új fájlformátumai az XML ellenére is zártak maradnak?

Ismeretes, hogy a Microsoft az Office programcsomag következő

Ismeretes, hogy a Microsoft az Office programcsomag következő verziójában az eddigi fájlformátumokon kívül XML-alapú (Extensible Markup Language) formátumokat is be fog vezetni. A kérdés csak az, hogy Office 11-es verziójával mentett dokumentumok egy XML-támogatással rendelkező webböngészőben, vagy egy másik irodai csomagban is megnyithatóak lesznek-e, hiszen ez radikális változást jelentene az eddigi zárt formátumokhoz képest. Mindenesetre a Microsoft szerint az Office-ba bekerülő XML-támogatással vállalati vásárlóik hatékonyabban lesznek képesek adataik kezelésére.

Ugyanakkor az óriáscég még mindig nem fedte fel, hogy pontosan milyen módon használják az XML-t, pedig az Office 11-et a hírek szerint már 12 000 bétatesztelő próbálgatja. Az ajánlások által szabályozott HTML (Hypertext Markup Language) nyelvtől eltérően az XML csak egy metanyelv, az XML állományokban használt elemek testreszabhatóak, egyediek lehetnek. Természetesen ezeket is lehet szabályozni, például XML sémák segítségével, amelyek a dokumentumszerkezetet, tulajdonságértékeket, a dokumentum objektumai közötti kapcsolatot határozzák meg (sokban hasonlítanak a DTD-kre).

A CNET információi szerint a redmondi óriáscég csak az Office 11 megjelenésekor (jövő tavasszal) fog további részletekkel szolgálni az általuk használt XML sémákról, de azt nem tudni, hogy mennyire lesz teljes a tájékoztatás. Vajon közzétesz-e a Microsoft annyi információt, amennyi valóban lehetővé teszi az Office 11 formátumainak használatát a rivális programokban? Az sem világos még, hogy milyen licencfeltételek vonatkoznak majd az XML sémákkal kapcsolatos információkra.

Amennyiben a cég nem hozza nyilvánosságra ezeket az XML sémákat, akkor az Office 11 által kreált fájlok éppúgy csak a Microsoft termékeivel lesznek olvashatóak és írhatóak, mint ahogy korábban, és éppúgy ki kell várnunk a formátumok visszafejtéséhez szükséges hosszú hónapokat, sőt éveket, mint ahogy az Office 97 megjelenése óta eltelt években tettük. Ha a Microsoft teljes egészében hozzáférhetővé tenné a sémákat, akkor az olyan rivális XML-képes programok is megbirkóznának a legújabb Office dokumentumokkal, mint a Corel WordPerfect vagy Sun StarOffice.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy a Microsoft teljes mértékben támogatná az ilyen nyílt formátumokat, hiszen épp a saját formátumok jelentik a cég számára legjobb ütőkártyákat, gyakran ezeken múlik, hogy egy-egy vállalat továbbra is a Microsoft vásárlója marad, sőt olyan vélemények is vannak, hogy az XML formátum csupán egy ügyes marketingstratégia része, amely lehetővé teszi, hogy a Microsoft a zárt formátumok miatt elbizonytalanodott felhasználóit megnyugtassa. A CNET értesülései szerint a Microsoft vezetői is elismerték, hogy az Office 11 fájlok esetleg nem lesznek olvashatóak a rivális programokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról