Szerző: Barna József

2002. december 20. 17:46

Licenc nélkül a tajvani lapkagyártók

A DigiTimes értesülései szerint újabb bonyodalmakat okozhat a tajvani chipsetgyártók számára a 800 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorok jövő évi megjelenése. A lap úgy tudja, hogy egyelőre egyik gyártó sem rendelkezik a technológia támogatásához szükséges licencekkel.

HIRDETÉS

A DigiTimes értesülései szerint újabb bonyodalmakat okozhat a tajvani chipsetgyártók számára a 800 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorok jövő évi megjelenése. A lap úgy tudja, hogy egyelőre egyik gyártó sem rendelkezik a technológia támogatásához szükséges licencekkel.

Amint arról beszámoltunk, az Intel átugorja a 667 MHz-es stációt, és helyette az annál gyorsabb, 800 MHz-es rendszerbuszt vezeti be Pentium 4 processzorainál. Az első gyorsabb buszt használó processzor a jövő év második negyedévében megjelenő 3,2 GHz-es Pentium 4 lesz. Ennek premierjével egy időben dobja piacra az Intel a kétcsatornás DDR400 memóriavezérlővel rendelkező és a 800 MHz-es rendszerbuszt támogató Springdale-PE, Springdale-G és Canterwood lapkakészleteket.

Alaplapgyártóktól származó értesülésekre hivatkozva a tajvani lap azt írja, hogy noha az Intel azt ugyan nem kérte a gyártóktól, hogy kizárólag az általa előállított termékeket használják, folyamatosan hangoztatja, hogy jelenleg egyetlen tajvani chipkészletgyártó sem rendelkezik az új technológia licencével.

A tajvani gyártók azonban a licenckérdés megoldásától függetlenül is nehéz helyzetben vannak, hiszen a nem várt specifikáció-módosításnak köszönhetően lépéshátrányba kerültek az Intellel szemben. Amint az ismert, mind a VIA, mind pedig a SiS rohamléptekben rajzolta át Pentium 4 processzorokhoz szánt lapkakészleteinek útitervét, ám várhatóan egyikük sem lesz képes az Intellel egy időben versenyképes megoldásokkal megjelenni.

Idén a hivatalos Intel-licenccel rendelkező SiS jelentős részesedés- és forgalomnövekedést ért el a Pentium 4 processzorokhoz szánt lapkakészletek piacán, míg az Intellel pereskedő VIA háttérbe szorult a piacon. A lap forrásai szerint a Pentium 4-es chipkészletek piacán az Intel 60-70 százalékos, míg a SiS 20 százalékos piaci részesedéssel bírt. A fennmaradó 10 százalékon pedig a VIA és az ALi osztozott. Várható azonban, hogy jövőre e problémák miatt az Intel tovább növeli dominanciáját a piacon.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 23:44

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.