:

Szerző: Barna József

2002. december 20. 14:30

Samsung RDRAM technológia a Cray X1 szuperszámítógépben

[Morpho] A Samsung Electronics nemrég jelentette be, hogy a szuperszámítógépeket gyártó Cray a vállalat RDRAM technológiáját választotta Cray X1 szuperszámítógépéhez. A Cray a november elején bemutatott X1-et a világ egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép-architektúrájának szánja.

[Morpho] A Samsung Electronics nemrég jelentette be, hogy a szuperszámítógépeket gyártó Cray a vállalat RDRAM technológiáját választotta Cray X1 szuperszámítógépéhez. A Cray a november elején bemutatott X1-et a világ egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép-architektúrájának szánja.

"A Samsung RDRAM technológiája elengedhetetlen része a Cray X1 kiegyensúlyozott, nagyteljesítményű architektúrájának. A kivételes számítási sebesség gyakorlati eléréséhez több kell gyors processzoroknál: szükség van gyors bemeneti és kimeneti egységekre, valamint gyors memóriára, amilyen a Samsung RDRAM" -- mondta Steve Scott, a Cray X1 szuperszámítógép vezető tervezője. "A Samsungot választottuk az X1 program kizárólagos memóriaszállítójának, mivel a vállalat képes olyan egyedülálló memóriamegoldást biztosítani számunkra, mely megfelel teljesítménybeli elvárásainknak. Hosszú és eredményes kapcsolatra számítunk a Samsunggal."


Cray X1 vízhűtéssel

A Samsung RDRAM memóriáinak beépítése a Cray X1-be a két vállalat szoros munkakapcsolatának eredménye. A Samsung mérnökei együtt dolgoztak a Cray tervezőcsapataival a kivételes rendszerszintű sebesség elérésére képes RDRAM modul kidolgozásában, mely létfontosságú olyan kliensalkalmazások kiszolgálásához, mint például az időjárásmodellezés és -szimuláció.

A 65,5 terabyte memória kezelésére képes Cray X1 maximális teljesítménye eléri az 52,4 billió lebegőpontos műveletet (teraflops) másodpercenként. A rendszer szekrényenként 4 vagy 16 csomópontot tartalmaz, míg egy csomópontban 4 processzor található. A csomópontokat egy rendkívül nagy sebességű hálózat köti össze, melynek összesített adatátviteli sebessége 64 processzor használata esetén eléri a 400 Gbyte/sec-ot.

A Cray X1-hez a vállalat új, 64 bites vektorprocesszort fejlesztett ki, mely 8 lebegőpontos utasítás végrehajtására képes órajelenként, és teljesítménye 800 MHz-en 12,8 Gflops. A vektorprocesszor egyben új utasításkészlet-architektúrát (ISA) kapott. A Cray X1 maximálisan 4096 processzoros konfigurációban rendelhető. A rendszer négycsatornás RDRAM modulokat alkalmaz, melyek sávszélessége 6,4 Gbyte/másodperc.

"A Cray X1 áttörést jelent a szuperszámítógépek történetében, és a Samsung büszke arra, hogy kifejlesztésében kulcsszerepet játszott" -- mondta Tom Quinn, a Samsung Semiconductor marketingért felelős alelnöke. "Az egyetlen megfelelő sávszélességet biztosító memóriamegoldás szállítása is bizonyítja a Samsung szakértelmét az új, továbbfejlesztett memóriák tervezése területén."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.