:

Szerző: Vörös Péter

2002. december 19. 16:37

2,5 milliárd dolláros szolgáltatási megállapodást kötött az IBM és a Deutsche Bank

[CNET, WSJ] A frankfurti központú bank és a Nagy Kék szerdán bejelentették, hogy aláírták azt a 10 éves, 2,5 milliárd dolláros értékű szerződést, amelynek értelmében az IBM fogja működtetni a bank adatközpontjait az öreg kontinensen.

[CNET, WSJ] A frankfurti központú bank és a Nagy Kék szerdán bejelentették, hogy aláírták azt a 10 éves, 2,5 milliárd dolláros értékű szerződést, amelynek értelmében az IBM fogja működtetni a bank adatközpontjait az öreg kontinensen.

Hermann-Josef Lamberti, a Deutsche Bank működtetésért felelős vezérigazgatója közölte, hogy a bank körülbelül 1 milliárd dolláros megtakarításra számít a tevékenység-kihelyezési (outsourcing) megállapodás révén, mivel a cég a számítástechnikai részleg működtetésének fix költségeiről áttér a tényleges használaton alapuló, változó költségű elszámolásra.

Az általa nyújtott szolgáltatást az IBM "keresleti alapú e-üzleti technológiának" (e-business on demand technology) nevezi. "A cégek azért fizetnek, amit használnak, csakúgy, mint a szolgáltatóknál" -- mondta Paul Sweeny, az IBM Global Services pénzügyi szolgáltatási részlegének igazgatója.

A megállapodás részeként körülbelül 900 Deutsche Bank-alkalmazott kerül át az IBM-hez a jövő év első negyedévében. Sweeny közölte, hogy nem bocsátanak el Deutsche Bank IT-alkalmazottakat.

Az IBM fogja átvenni a bank számítógép-központjait Belgiumban, Lengyelországban, Luxemburgban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svájcban. Az IBM ezenkívül felállít egy új adatközpontot a német Rajna-Majna régióban.

Az olyan IT szolgáltatási cégek, mint az IBM, az EDS és a Hewlett-Packard nehéz időket élnek át, mivel a vállalatok technológiai kiadásai csökkennek. Az IBM Global Services forgalma az idei év első kilenc hónapjában 0,4 százalékkal 25,8 milliárd dollárra csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Az utóbbi időkben azonban némileg javult a helyzet. Az EDS egy 4,5 milliárd dolláros, 10 éves megállapodást kötött a Bank of Americával a hang- és adathálózatok felújításával és kezelésével kapcsolatban. A Hewlett-Packard egy "több százmilliós", 5 éves szerződést kötött a DirecTV ügyfélszámlázási technológiájának kezelésére.

Az IBM az utóbbi egy hónapban négy IT szolgáltatási megállapodást kötött pénzügyi szolgáltató ügyfelekkel. E négy megállapodás (beleértve a Deutsche Bank szerződést) értéke több mint 3,5 milliárd dollár, közölte az IBM.

Különösen az outsourcing megállapodások alakulnak igen szépen a Nagy Kéknél: ezek általában azzal járnak, hogy a szolgáltató egy adott vállalat IT infrastruktúráját működteti vagy technológia támogatási szolgáltatást nyújt. Sweeny elmondta, hogy várakozások szerint 2002-ben az IBM pénzügyi szolgáltatási IT tevékenység-kihelyezésből származó forgalma 20 százalékkal fog emelkedni.

Sweeny szerint a bankok és más pénzintézetek egyre jobban megbarátkoznak azzal gondolattal, hogy rábízzák számítógéprendszereik működtetését szakértő cégekre. Az outsourcing azt is lehetővé teszi, hogy az ügyfelek több figyelmet fordítsanak az alaptevékenységükre. "A tevékenység-kihelyezési piac nagyon aktív" -- mondta Sweeny.

Az IBM februárban jelentette be, hogy 7 éves, 4 milliárd dolláros outsourcing szerződést kötött az American Express-szel. E megállapodás részeként 2000 alkalmazott került át az IBM-hez. A J.P. Morgan Chase & Co. novemberben jelentette be azt, hogy az IBM-mel folynak a tárgyalások egy több mint 5 milliárd dolláros tevékenység-kihelyezési ügylettel kapcsolatban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.