Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 18. 11:46

Mától kapható az IBM 16 Xeon processzoros eServer x440 szervere

Az IBM várhatóan a mai napon fogja bejelenteni Intel-alapú eServer xSeries szervercsaládjának csúcsmodelljét, a 16 Xeon processzort tartalmazó x440 konfigurációt.

Az IBM várhatóan a mai napon fogja bejelenteni Intel-alapú eServer xSeries szervercsaládjának csúcsmodelljét, a 16 Xeon processzort tartalmazó x440 konfigurációt.

Az IBM EXA (Enterprise X Architecture) chipkészlet köré épített 16 processzoros x440 szerver a valóságban két 8 processzoros rendszerből áll, amelyeket nagysebességű rézkábel köt össze. Az x440 csúcsmodellje 8 Gbyte memóriával mindössze 81 ezer dolláros listaáron vásárolható meg, amely elemzők szerint meglepően alacsony.

A 16 processzoros eServer x440 a Foster magos Intel Xeon MP chipeken alapul, de az IBM várhatóan még a jövő tavasszal piacra dobja a Gallatin magos processzorokra épülő változatot is. Amint az ismert, a Foster magos Xeon MP processzorok 1,4, 1,5 és 1,6 GHz-es változatokban kerülnek forgalomba, kiviteltől függően 512 kbyte vagy 1 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral.

A Gallatin magos chipek ezzel szemben már 1,5, 1,9 vagy 2 GHz-es órajelen üzemelnek és 1 Mbyte vagy 2 Mbyte harmadszintű gyorsítótár található bennük. Az Intel közleménye szerint a tipikus szerverfeladatok elvégzése során 20-38%-os teljesítménynövekedést is jelenthet a megduplázott harmadszintű cache.

Az IBM tervei szerint a jövő év elején az eServer xSeries szervercsalád egy négyprocesszoros, Itanium 2 alapú rendszerreé bővül, amelyet az év második részében egy 16 processzoros változat követ. A cég tervei között szerepel egy 32 Xeon processzoros eServer xSeries rendszer piacra dobása is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról