Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 17. 10:31

Jövőre az NVIDIA videochipek több mint 50 százaléka készül 0,13 mikronos csíkszélességgel

HIRDETÉS

Jen-Hsun Huang
Jen-Hsun Huang
Jövőre az NVIDIA grafikus processzorainak több mint 50 százalékát már 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártják -- jelentette be tegnap, a TSMC szerződéses félvezetőgyártóval közösen tartott sajtótájékoztatóján Jen-Hsun Huang, az NVIDIA vezérigazgatója. A kaliforniai cég chipjeinek gyártását a TSMC végzi.

A jövő év elején piacra kerülő GeForce FX lesz az első NVIDIA videochip, amelyet 0,13 mikronos csíkszélességű technológiával gyártanak, azonban Huang bejelentése szerint az elkövetkező hat hónap során a vállalat noteszgépek és munkaállomások számára is piacra dobja a GeForce FX (NV30) architektúráján alapuló grafikus megoldásait.

Huang rámutatott, hogy mivel a mikroprocesszorok mellett a grafikus chipek igénylik a legfejlettebb gyártástechnológiát, véleménye szerint technológia terén a TSMC jövőre fel fog zárkózni az Intel mellé, így az NVIDIA-nak semmi oka nincs arra, hogy a TSMC-n kívül más céget bízzon meg lapkáinak előállításával.

Korábban számos helyen lehetett olvasni, hogy a kaliforniai grafikus cég a TSMC helyett az IBM-et bízná meg chipjeinek gyártásával. Huang elmondta, hogy az NVIDIA azonnal használni fogja a TSMC 0,09 mikronos gyártástechnológiáját is, amint a tajvani vállalatnál az rendelkezésre áll.

Az NVIDIA vezérigazgatója elmondta, hogy a költségek és hosszú távú tervek tekintetében minden szempontból helyes döntésnek bizonyult, hogy a GeForce FX grafikus processzort 0,13 mikronos csíkszélességhez tervezték. Mint ismeretes, a TSMC-nél felmerült gyártástechnolóiai problémák miatt a GeForce FX bemutatása jelentős késést szenvedett, miközben a kanadai ATI előrukkolt Radeon 9700 chipjével, amely azonban még 0,15 mikronos csíkszélességgel készül.

Az NVIDIA legnagyobb riválisának számító ATI legújabb chipjei 0,15 mikronos csíkszélességgel készülnek, de a kanadai vállalat elnök-vezérigazgatójának nemrég elhangzott kijelentése szerint a cég következő, RV350 kódnevű chipje már szintén a TSMC 0,13 mikronos technológiájával készül. Az RV350 sorozatgyártása a hírek szerint a hónap végén kezdődik meg.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 22:07

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.